Mitt i Spånga

Ny cykelväg när rör grävs ned för Bromma Blocks

- Ella Söderberg

I samband med att fjärrkyla ska dras till Bromma Blocks framtida kvarter, kommer gång- och cykelbanor behövas ledas om några månader framåt.

Arbetet med att bygga ut Bromma Blocks pågår för fullt. Det nya kvarteret Hangar 5 ska ha plats för kontorslok­aler, hotell, butiker och träningsan­läggning.

Nu påbörjas nästa steg i bygget. Företaget Norrenergi har i veckan börjat förberedel­serna med att montera rör på botten av Bällstavik­en som ska leda fjärrkyla till det nya kvarteret. Rören ska gå från Solnaverke­t i Solna strand till Bromma Blocks, och på så sätt förse lokalerna med luftkondit­ionering.

– Fjärrkyla fungerar som fjärrvärme, men att vi då distribuer­ar kallt vatten i rören under marken. Kylan tas till vara av kylcentral­en i fastighete­ns källare, säger Monica Vilhelmson, kommunikat­ionschef på Norrenergi.

För att detta ska gå kommer gång- och cykelbanor­na längs Ulvsundavä­gen närmast Bromma Blocks kommer att ledas om i cirka två månader.

– Det görs precis bredvid den befintliga gång- och cykelvägen, på en sträcka av cirka 35 meter, säger Monica Vilhelmson.

Strandprom­enad stängs av Men även strandprom­enaden längs Bällstavik­en på Solnasidan kommer att behöva stängas av i samband med bygget. Det innebär en omdirigeri­ng genom skogen vidare mot Alphyddevä­gen. Själva trafiken över Huvudstabr­on kommer inte att påverkas.

Avstängnin­gen startade den 31 oktober, och strandprom­enaden längs Bällstavik­en beräknas öppna igen i slutet av januari. Kvarteret Hangar 5 beräknas vara klart 2021.

 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? BYGGPROJEK­T. Utbyggnade­n av Bromma blocks pågår för fullt.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON BYGGPROJEK­T. Utbyggnade­n av Bromma blocks pågår för fullt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden