Mitt i Spånga

Dags att prata om det som krockar

-

”Jag togs inte på allvar”

1 Aleksandra från söderföror­t började på Anna Whitlock på Kungsholme­n men bytte efter en termin.

”Jag trodde inte att skillnaden skulle påverka mig så mycket. Men jag kände att jag inte passade in. Klädseln, hur man skämtade om personer med annan bakgrund. Jag togs inte på allvar när jag pratade slang. Man kom från en annan planet. Det är jobbigt när man känner att man inte kan relatera till sina klasskamra­ter och inte kan vara sig själv.” People of color utmanar normen

2 Linah och Julia startade en ”People of color”-förening på Anna Whitlock för att få fler elever med annan bakgrund att känna sig välkomna.

”Vi gör att eleverna kan hitta varandra och känna sig accepterad­e. Och alla som vill arbeta för mångfald och inkluderin­g är välkomna i föreningen, säger Linah Gillman.

Men flera andra gymnasier har sagt nej.

”Vi vänder oss mot att man tittar på hudfärg. Det är förfärligt”, säger Södra Latins rektor. ”Jag blir väldigt berörd”

3 Johanna Sjöholm, ordförande i elevkåren på Anna Whitlock, tycker att skolan har en accepteran­de och inkluderan­de stämning där alla försöker förstå varandra.

”Men jag är väldigt positiv till POC-föreningen, imponerad av vad de gör och blir väldigt berörd av frågorna de lyfter”, säger hon.

”Har blivit mycket bättre”

4 Gustav Fant, ordförande för Östra Reals elevkår jobbar för att minska uppdelning­en mellan olika elevgruppe­r på skolan.

”Det har också blivit mycket bättre de senaste åren. Tidigare kunde man höra rasistiska ord mot elever med annan bakgrund. Men det har helt försvunnit”, säger han.

”Inte säker på att det är värt det”

5 Aranja Abdullah från Fittja gick tre år på Östra Real, men är inte säker på att hon kan rekommende­ra det till någon annan, i sitt jobb som studie- och yrkesvägle­dare i Botkyrka.

”Jag vill ju att mina elever ska må bra. Utbildning kan man alltid skaffa senare. Men att sitta där på kanten och känna att man inte riktigt hör till. Jag är faktiskt inte säker på att det är värt det”, säger hon. ”Det skojas om orten-kulturen”

6 Simon, Lovisa, Yesunjin, Elsa, Ebba, Emily och Lydia går i nian på Norrvikens skola i Sollentuna. Flera av dem tänker söka sig till Anna Whitlock eller Östra Real.

”Det skojas en hel del om orten-kulturen. Hur folk går och pratar. Men det är sällan man pratar om det seriöst. Folk vågar nog inte. Jag tror inte att någon i vår krets har rasistiska åsikter. Men det kan bli omedvetna kommentare­r som ibland kan uppfattas fel. Vi borde diskutera det här mer öppet.” Läs hela artikeln på ettsthlm.se.

 ??  ?? KOM OCH DISKUTERA. Den 12 november ordnar Ett Sthlm paneldisku­ssion på Anna Whitlocks gymnasium.
KOM OCH DISKUTERA. Den 12 november ordnar Ett Sthlm paneldisku­ssion på Anna Whitlocks gymnasium.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden