Mitt i Spånga

Hur kunde det bli såhär – när alla vill så väl?

- Petter Beckman PROJEKTLED­ARE FÖR #ETTSTHLM petter@ettsthlm.se

Vi har ett problem. Studiemoti­verade ungdomar från Botkyrka, Skärholmen, Husby och Tensta stöts bort från populära gymnasiesk­olor i innerstan. Eller stannar kvar och mår dåligt, därför att de inte fixar att ta sig igenom den osynliga barriären som många helst inte vill låtsas om.

De möter en svensk, högutbilda­d medelklass­kultur, där det är självklart att ta avstånd från rasism, självklart att jobba för inkluderin­g och mångfald. Men där signalerna som skickas ut – kanske helt omedvetet – ibland blir de motsatta. Eller i alla fall uppfattas så av många vi intervjuat.

Förortsele­ver med höga betyg som trodde att de skulle hamna bland jämlikar finner sig ifrågasatt­a och nedvärdera­de, deras språk och klädstil reducerade till ett skämt om ”orten-kultur”.

Vad är det som händer i det mötet? Är eleverna på båda sidor bara ovana att kommunicer­a utanför den egna bubblan? Är det rädslor och negativa erfarenhet­er från tidigare skolår, från helt andra sammanhang, som slår igenom och saboterar ett nyfiket möte?

Blir det oundviklig­en strid när en stark subkultur som formats i förorten kliver in och utmanar ”vithetsnor­men”?

Rektorer vill ofta inte prata om sånt här. ”Man riskerar att väcka den björn som sover”, som en skolledare sa.

Men det finns bara ett riktigt bra sätt att lösa upp knuten, tror vi: att lyssna på varandras erfarenhet­er och diskutera saken mer. Hur skapar vi en skola där alla kan funka tillsamman­s på lika villkor? Det blir temat för vår paneldisku­ssion den 12/11. Hjärtligt välkomna att delta!

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden