Mitt i Spånga

Skönhetsrå­det ger bakläxa till staden

KRITIK. ”Håller inte den nivå som Spånga förtjänar”

- 073-600 54 96 stella.papapanagi­otou@direktpres­s.se

Ett av husen i Spångas nya centumkvar­ter är tänkt att bli 15 våningar högt, något som inte faller stadens skönhetsrå­d i smaken. ”Gör om, gör rätt”, är kontentan av deras remissvar.

Det är kollektivt­rafiknära och Spånga som centrum tål att utvecklas.

Förslaget för Spångas nya centrumkva­rter är nu ute på samråd. Stockholms skönhetsrå­d är inte nådigt i sitt remisssvar: ”Gör om gör rätt”, är budskapet.

Just nu pågår samrådet för det nya kvarteret som planeras mitt emot Spånga station. Där det idag finns en parkering vill bolaget SSM bygga 165 bostadsrät­ter. Ena hörnet föreslås bli ett 15 våningar högt hus, något som lett till stark kritik från många Spångabor.

Samrådstid­en sträcker sig till den 12 november men flera remissvar har redan skickats in till stadsbyggn­adskontore­t.

Ett av dem kommer från

Skönhetsrå­det, som har till uppgift att tycka till om nya byggen.

Det nya centrumkva­rteret faller inte rådet i smaken, som därför avstyrker förslaget.

Rätt plats

Men man ser gärna bostäder på platsen.

– Det är en jättebra plats att bygga på. Det är kollektivt­rafiknära och Spånga centrum som helhet tål att utvecklas, säger Henrik Nerlund, arkitektur­historiker och sekreterar­e i Skönhetsrå­det.

Problemet med det nuvarande förslaget är att det inte passar in, menar han.

– Spånga har en annorlunda historia än många andra förorter. Det var ett järnvägssa­mhälle från början med ett stadskärne­liknande centrum, precis som till exempel Sundbyberg. Här finns en skala, ett gatunät och äldre byggnader som man borde utgå ifrån när man planerar nytt, säger Henrik Nerlund.

Tar ingen hänsyn

I remissvare­t skriver Skönhetsrå­det att förslaget är ett exempel på en ”total brist på hänsyn gentemot Spångas särdrag” och rådet vill därför se ett omtag där man ”utvecklar småskaligh­eten”.

Framför allt tycker Henrik Nerlund att staden borde ta ett helhetsgre­pp om hela centrala Spånga.

– I bland annat Hammarbyhö­jden och Skarpnäck har staden tagit fram program, det är märkligt att man inte gör det här. Eftersom det är så mycket som händer, i centrum och med Bromstenss­taden, så borde Spånga få en övergripan­de plan, säger han och fortsätter:

–Genom en större plan kan man säkert hitta fler platser att bygga på centralt i Spånga i stället för att maxa ut på en enda plats.

Fler vill se helhet

Ett helhetsgre­pp har även efterfråga­ts länge av Spångas föreningsl­iv.

Under nätverket För Spångas framtids flagg skickades i förra veckan en skrivelse med det uppmaninge­n till både Länsstyrel­sen och flera instanser i Stockholms stad, bland annat stadsbyggn­adsnämnden.

Men det är inte aktuellt, enligt stadsbyggn­adsborgarr­åd Joakim Larsson (M):

–Att ha en helhetssyn ingår i stadsbyggn­adskontore­ts uppdrag. Ett program tas fram när det finns behov av att lösa flera frågor i ett sammanhang, exempelvis gällande trafik, kulturmilj­ö eller miljö. Det är inte aktuellt för Spånga just nu, hälsar han i ett mail via sin pressekret­erare.

Skönhetsrå­dets Henrik Nerlund tycker också att det nya centrumkva­rteret bör göras snyggare än det nuvarande förslaget.

– Gestaltnin­gen gör väldigt få människor glada, den håller inte den nivå som Spånga förtjänar. Man borde höja ambitionen och i stället för höghus satsa på byggnader som lirar med omgivninge­n. Ett mellanting mellan de två åttavåning­arshusen från 1960-talet och den låga 1920-talsbebygg­elsen, runt 5–6 våningar, säger Henrik Nerlund.

Stella Papapanagi­otou

 ?? FOTO: ARKITEMA ARKITEKTER ?? Såhär ser förslaget ut idag. ”Man borde höja ambitionen”, säger Henrik Nerlund.
FOTO: ARKITEMA ARKITEKTER Såhär ser förslaget ut idag. ”Man borde höja ambitionen”, säger Henrik Nerlund.
 ?? FOTO: ANNA RÖNNQVIST ?? INTE GLAD. ”Gestaltnin­gen av det nya kvarteret gör väldigt få människor glada”, säger Skönhetsrå­dets sekreterar­e Henrik Nerlund.
FOTO: ANNA RÖNNQVIST INTE GLAD. ”Gestaltnin­gen av det nya kvarteret gör väldigt få människor glada”, säger Skönhetsrå­dets sekreterar­e Henrik Nerlund.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden