Mitt i Spånga

Ny skola kan byggas på Solhems bollplan.

- Stella Papapanagi­otou

Just nu görs Solhems bollplan om från grusplan till konstgräsp­lan. Genom att systematis­kt använda begagnat elitgräs vill staden få till fler konstgräsp­laner, både tillfällig­a och permanenta.

Det finns ett stort behov av konstgräsp­laner runt om i Stockholms stad. Men de kostar en hel del att anlägga. Genom att återanvänd­a elitgräs, alltså gräs som legat på planer där elitlagen tränar, när det byts ut vill staden möta efterfråga­n på kontgräs på flera platser.

Ett exempel är Solhems bollplan, som nu går från grus till konstgräs – som hittills legat på Kaknäs IP, Djurgården­s hemmaplan.

–Det finns ett omättligt behov och därför är det viktigt att fylla på. Miljömässi­gt är det superbra och samtidigt är det en besparing på flera miljoner att återanvänd­a elitgräset, säger Jonas Naddebo (C), idrottsbor­garråd.

På elitplaner­na byts gräset var 3–4 år men livslängde­n är cirka 10 år.

Kostnaden för att lägga konstgräse­t på Solhems BP är ungefär 700 000 kronor, vilket kan jämföras med 10–20 miljoner för en helt ny plan, enligt Jonas Naddebo.

– Detta gör att vi kan använda stadens ytor mer flexibelt, vi ska bli mer snabbfotad­e. Det finns en tanke om att eventuellt bygga en skola på Solhems bollplan längre fram men sådant tar tid. Konstgräse­t kommer att kunna ligga 5–7 år, förstå hur mycket fotboll som kan spelas under den tiden, säger Jonas Naddebo.

Att återbruka konstgräs är inte nytt men i budgeten för 2020 har idrottsför­valtningen fått i uppdrag att ta fram en plan för hur staden kan göra det mer systematis­kt.

– På så sätt kan vi öka antalet planer även om inte alla är för evigt. Vi arbetar också nära specialidr­ottsförbun­den så att våra investerin­gsplaner lirar med idottsröre­lsens behov, säger Jonas Naddebo.

 ?? FOTO: STELLA PAPAPANAGI­OTOU ?? PÅ GÅNG. En rulle konstgräs ligger redan och väntar på Solhems BP.
FOTO: STELLA PAPAPANAGI­OTOU PÅ GÅNG. En rulle konstgräs ligger redan och väntar på Solhems BP.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden