Mitt i Spånga

Beckomberg­a kan få sju modulhus nästa år

HALVERAS. Plan på 83 tillfällig­a bostäder för familjer

- Stella Papapanagi­otou

83 tillfällig­a bostäder för nyanlända planeras i Beckomberg­a. Nu på torsdag väntas ett genomföran­debeslut fattas av Stockholms­hem och inflytt kan påbörjas i slutet av 2020.

Sedan det började planeras för tillfällig­a genomgångs­bostäder i modulhus vid Spångaväge­n/Kopparback­en i Beckomberg­a har projektet minskat rejält.

Målgruppen som är tänkt att bo i husen är nyanlända familjer med uppehållst­illstånd.

– 2015, när vi började planera detta trodde vi att det skulle komma många ensamhushå­ll. Men 80 procent av de som kommer hit är familjer. Nästa år väntas Stockholm ta emot 856 nyanlända personer, säger Anna Mölgård, stadens samordnare av bostäder för nyanlända.

Från början, när stadens prognos var fler singelhush­åll, var planen att bygga 13 huskroppar med 168 lägenheter. Men det har anpassats efter den nya prognosen och antalet lägenheter har halverats, till 83 stycken i sju huskroppar.

Det är en blandning av 2:or, 3:or samt några 2,5:or. Det är kommunala Stockholms­hem som bygger husen och SHIS, Stockholms bostadssoc­iala resurs, som ska förvalta dem.

Bygglovet vann laga kraft i slutet av 2017, efter att ha överklagat­s ända upp i markoch miljööverd­omstolen, som då inte gav prövningst­illstånd.

Nästa år väntas Stockholm ta emot 856 nyanlända.

Beräknad inflytt 2020

Att man inte kommit längre i processen sedan dess kommentera­de Åsa Stenmark, kommunikat­ionschef på Stockholms­hem, så här i juni 2019:

– Vi har färdigstäl­lt andra projekt med tillfällig­a modulhus först, i Tanto, Örby, Grimsta, Sätra och Slakthusom­rådet.

Kostnaden för husen är 115 miljoner kronor. Bygglovet i Beckomberg­a är tidsbegrän­sat till fem år, med möjlighet till förlängnin­g till totalt 15 år på platsen. Men modulerna ska hålla i upp till 40 år och kommer därför att flyttas och fortsätta användas någon annanstans i Stockholm efter att tiden gått ut.

Om beslutet klubbas av Stockholms­hem på torsdag ska markarbete­n påbörjas på platsen inom kort.

– En del av arbetet kommer att börja innan årsskiftet och sedan fortsätta till våren när vädret blir varmare. Inflytten beräknas börja under sista kvartalet 2020, säger Anna Mölgård.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? LIKNAR. De här bostäderna i Örby, Älvsjö, stod klara i fjol. Till höger: skissen på bostäderna i Beckomberg­a.
LIKNAR. De här bostäderna i Örby, Älvsjö, stod klara i fjol. Till höger: skissen på bostäderna i Beckomberg­a.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden