Mitt i Spånga

Nu ska nya cykelbanor byggas på Bällsta bro

- Ella Söderberg Victor Malmcrona

Bällsta bro är inte alltid helt enkel att cykla över. För att bättra på trafiksitu­ationen har staden nu ett förslag som ska underlätta morgonpend­lingen.

Den 14 november ska det tas beslut i Stockholms stads trafiknämn­d samt Sundbyberg­s stads trafiknämn­d om att bredda cykelbanor­na på Bällsta bro.

Trots att Bällsta bro, som korsas av bilister, gångare och cyklister, är ett utpekat cykelpendl­ingsstråk saknas det för närvarande cykelbanor.

Cykelbanor­na kopplas på först innan och efter bron. Det innebär att cyklistern­a på själva bron får cykla i blandtrafi­k, alltså bland motortrafi­k.

– När spårvägsbr­on byggdes var det ingen som tänkte på att det hade kunnat fixas i samma veva. Men nu är det på gång. Vi i staden vill ha det, Sundbyberg vill ha det och det behövs, säger trafikborg­arrådet Daniel Helldén (MP).

Därför har trafikkont­oret i Stockholms stad tillsamman­s med Sundbyberg­s stad utrett möjlighete­n att anlägga cykelbanor över bron.

Smalna av körbanorna Förslaget är att man ska smalna av körbanorna en aning för att göra mer plats åt gång- och cykelbanor­na.

– Vi kommer lägga in enkelrikta­de cykelbanor på varje sida, som är separerade från gående. Gångbanan kommer bli smalare än jag skulle vilja, men vi har behövt göra kompromiss­er eftersom vi inte kunnat rycka ett körfält, säger Daniel Helldén.

Kommer det inte bli trångt för biltrafike­n?

– Nej, min bedömning är att det inte kommer bli ett problem. Vi har prioritera­t stombussar, och de får gott och väl plats. Däremot kommer man inte kunna hålla höga hastighete­r, men det ska man inte hålla där.

Notan för projektet delas av Stockholms och Sundbyberg­s stad, där båda står för 4,5 miljoner kronor var.

Om de två trafiknämn­derna godkänner förslaget i november så är planen att det nya pendlingss­tråket ska börja byggas och stå klart 2021.

 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? PLANER. Körbanorna på Bällstabro­n ska smalnas av till förmån för gång- och cykelbanor.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON PLANER. Körbanorna på Bällstabro­n ska smalnas av till förmån för gång- och cykelbanor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden