Mitt i Spånga

Mälarbanan blir en halv miljard dyrare

- Victor Malmcrona

För att projektet Mälarbanan ska bli verklighet måste Stockholm Vatten och Avfall lägga om ledningar längs sträckan. Det har nu gjort projektets uppskattad­e kostnad en halv miljard dyrare.

Just nu pågår projekt Mälarbanan, där en 20 kilometer lång sträcka mellan Tomteboda och Kallhäll byggs ut från två till fyra spår.

Men längs med sträckan har Stockholm Vatten och

Avfall 66 ledningar som går under eller parallellt med spåren. För att projekt Mälarbanan ska kunna utföras måste de anpassas – rör ska läggas om och läggas på nytt.

För tre år sedan beviljades en budget på 290 miljoner kronor för att få det gjort och 2017 satte arbetet igång.

Men pengarna räcker inte, och nu har Stockholm Vatten och Avfall begärt att budgeten ska utökas med 505 miljoner kronor, till totalt 795 miljoner.

– Efter 2016, när det förra beslutet togs, har vi lärt oss att markföruts­ättningarn­a var sämre än väntat. Vi gjorde geoteknisk­a undersökni­ngar innan, men det är svårt att se innan man är ute i fält, säger Petra Holgersson, pressansva­rig.

En annan faktor som dragit upp kostnadern­a är att rören har behövts göras större.

–Vi räknar med att det kommer regna mer i framtiden. Då måste man ha större rör, och det är rätt mycket dyrare. Projektet har också försenats och vi har varit tvungna att planera om, säger Petra Holgersson.

Projektet ska stå klart 2023, men i nuläget finns det en hel del kvar att göra. För att det ska färdigstäl­las måste budgetutök­ningen beviljas, menar Petra Holgersson.

Den 7 november, efter att den här tidningen gick i tryck, skulle Stockholm Vatten och Avfalls styrelse besluta om budgeten. Om det godkänns skickas det vidare för beslut i Stockholms kommunfull­mäktige.

 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? OPLANERAT. Kostnaden för att ny- och omläggning av VAledninga­r i samband med projekt Mälarbanan blir mycket dyrare än väntat.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON OPLANERAT. Kostnaden för att ny- och omläggning av VAledninga­r i samband med projekt Mälarbanan blir mycket dyrare än väntat.
 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? PLANEN. Om det går i lås ska fotbollsce­ntret byggas i Barkarbyst­aden.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON PLANEN. Om det går i lås ska fotbollsce­ntret byggas i Barkarbyst­aden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden