Mitt i Spånga

Få krukväxter att klara vintern inne

- Matilda Lundberg matilda.lundberg@direktpres­s.se

Vintern är inte dina krukväxter­s favorittid. Bor du i lägenhet är det en extra stor utmaning att hålla vissa levande fram till att ljuset återvänder. Här är några knep du kan ta till.

Många av våra vanligaste krukväxter kommer ursprungli­gen från tropikerna, en miljö med hög luftfuktig­het och mycket solljus. De befinner sig alltså långt från sin naturliga miljö när de är instängda i våra mörka lägenheter med torr luft under vinterhalv­året.

Här är tipsen som gör dina växter gladare och ditt hem grönare under vintern.

Öka luftfuktig­heten

Spreja bladen med vatten ofta. Du kan också ställa ut skålar med vatten som avdunstar och höjer luftfuktig­heten i rummet. Det funkar extra bra om de står i nära anslutning till elementen eller direkt under växten.

Testa hälla vatten på en bricka eller ett stort fat, vänd en skål upp och ner och placera sedan blomkrukan ovanpå. Då undviker du att rötterna står i vatten, medan det avdunstade vattnet kan absorberas av bladen.

Vill du investera mer pengar och mindre tid kan du också köpa en luftfuktar­e.

Mer ljus

Växter som står för mörkt blir ofta långa och rangliga med fula blad. Om du har möjlighet, flytta växter som under sommaren brukar stå en bit in i rummet till fönstren istället. Blir det fullt i fönsterkar­men kan du fixa extrabelys­ning till växter inne i rummet.

Vanliga lågenergil­ampor ger bra ljus till växterna och är energisnål­a. Kom ihåg att även växterna vill vila, så sätt en timer på växtlampor­na så att de lyser 12–16 timmar per dag.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? LJUS. Flytta växterna till ditt ljusaste fönster eller fixa extrabelys­ning.
FOTO: MOSTPHOTOS LJUS. Flytta växterna till ditt ljusaste fönster eller fixa extrabelys­ning.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden