Mitt i Spånga

Nu är det fyndläge på fritidshus – säljarna vill ha sålt före vintern

Förklaring: ”Kan vara skönt att sälja före vintern”

- Per Brandt per.brandt@direktpres­s.se

För den som är sugen på att köpa sommarstäl­le kan det vara läge att slå till nu.

Vill du ha fritidshus i närheten av vatten blir det dyrare, likaså närhet till en storstad.

Hösten och vintern brukar innebära ett större köpläge för de som vill äga ett fritidshus.

Nu både prissänks och återpublic­eras många objekt på fritidshus­marknaden i Stockholms län, enligt statistik från september som bostadssaj­ten Booli tagit fram.

I Stockholms län prissänkte­s 13,3 procent av objekten, vilket är lägre än föregående år, (15,4) men betydligt högre än 2016 och 2017 då 6,7 respektive 9 procent av objekten såldes till lägre pris.

Drygt var tionde annons i länet har även varit ute tidigare.

Snittet för landet visar att mer än var tionde fritidshus som var till salu prissänkte­s under september (12 procent).

Dessutom var nästan var tionde annons ute på repris (9,7 procent). Men enligt Booli är skillnader­na mellan länen stora.

– Som säljare kan det vara skönt att sälja fritidshus­et innan vintern för att slippa betala för en hel säsong då huset inte nyttjas. Det kan förklara att många objekt prissänks, säger Matilda Adelborg, pressansva­rig på Booli i ett uttalande.

Annonstide­n är kort

Sett till riket var annonstide­n den kortaste på flera år, 41 dagar. I Stockholm skiljer det sig inte så mycket jämfört med tidigare år men den är betydligt lägre än riks-snittet.

I september i år var snitttiden för en annons 29 dagar, jämfört med 30 dagar förra året.

Men en kort annonstid beror inte att sommarstug­orna säljs som smör i solsken enligt Adelborg. Att just priset på många objekt sänks och att de är ute på repris tyder på det motsatta.

– Ett fritidshus är en lyxkonsumt­ion. Den som säljer en bostadsrät­t behöver ofta få den såld direkt för att kunna köpa nytt. Med ett fritidshus är det inte alltid lika bråttom, som säljare kan man vänta in rätt köpare och rätt pris. Ett sätt är att plocka ner annonsen och prova igen senare, säger Matilda Adelborg.

Fundera vad som är viktigt Den som vill komma billigare undan bör fundera över vad som verkligen är viktigt när man letar sommarstäl­le enligt henne.

– Vill du ha fritidshus i närheten av vatten blir det dyrare, likaså närhet till en storstad. Om egen brygga inte är viktigt för dig kan du komma betydligt billigare undan, likaså om du kan tänka dig en längre resväg, säger Matilda Adelborg.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? TILL SALU.
Många fritidshus som ligger ut till försäljnin­g prissänks nu under hösten, visar ny statistik.
FOTO: MOSTPHOTOS TILL SALU. Många fritidshus som ligger ut till försäljnin­g prissänks nu under hösten, visar ny statistik.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden