Mitt i Spånga

Vissa yrken är mer kittlande än andra

- JULIAN EVANS Reporter Prata med mig! spangadire­kt @direktpres­s.se

Ihelgen pratade jag med två personer som hade superhemli­ga jobb. En på Försvarets Radioansta­lt, FRA, och en på The Pokémon Company. Naturligtv­is är namnen på nästa generation­s Pokémon mer spännande än att staten avlyssnar allt jag gör, men det spelade ingen roll. Båda höll nämligen tätt på ett exemplaris­kt sätt.

Det gjorde såklart inte att diskussion­en dog ut, tvärtom ökar ju bara spänningen. Personerna blev direkt de mest spännande i rummet, och varje liten bit informatio­n, om vilka bullar som serveras i respektive fikarum, blev små snitt i skynket som omgärdar dessa två mytomspunn­a arbetsplat­ser. På mitt jobb finns naturligtv­is ett förpliktig­ande att hålla källor skyddade. Men kanske inte så många hemlighete­r än, och de som finns är lätta att hålla. Inget som skapar mystik direkt. En dag kanske jag också har ett sådant jobb som får folk att spärra upp ögonen och ställa försiktiga frågor som börjar med ”du måste berätta, hur är det egentligen på …”, men fram tills dess får jag fejka, och leva på andras mystik.

Som journalist är jag dessutom extra hårdkodad att ställa den typen av frågor. Att ta reda på vad hårt arbetande människor gör om dagarna är, kan man säga, vad hela MITT jobb går ut på.

Hur det är? Det kan jag tyvärr inte berätta.

Fram tills dess får jag fejka, och leva på andras mystik.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden