Mitt i Spånga

Byggmiss försenar Förbifart Stockholm

KOSTAR. Flera miljarder dyrare och fyra år längre byggtid

- Clarence Frenker

Tidsplanen för bygget av Förbifart Stockholm förlängs med fyra år. Samtidigt beräknas det bli 3,3 miljarder kronor dyrare. Enligt Trafikverk­et beror det till stor del på en byggmiss av en entreprenö­r.

Förbifart Stockholm är Sveriges största infrastruk­turprojekt som består av en nästan två mil lång vägsträcka som ska förbinda Kungens kurva och Häggvik. Arbetet med bygget har pågått sedan 2016 och var planerat att stå färdigt till år 2026.

I tisdags meddelade Trafikverk­et att projekttid­en förlängs med fyra år.

Enligt den reviderade planen kommer förbifarte­n vara klar för trafik tidigast 2030.

Samtidigt beräknas bygget kosta 3,3 miljarder kronor mer än beräknat, en ökning med tio procent.

– Snart fyra år in i byggskedet har ett antal risker fallit ut och nya kunskaper har tillkommit i takt med framdrifte­n. Det gör att Trafikverk­et idag bedömer en byggtid på tio år som alltför optimistis­k, säger projektche­f Johan Brantmark i ett pressmedde­lande.

Låg kvalitet

Enligt Trafikverk­et är den främsta orsaken att berget håller sämre kvalitet än vad som beräknats och att en entreprenö­r brustit i arbetet vid bygget av tunnlarna.

Det har därför uppstått ”svaghetszo­ner” vid Mälarpassa­gen där berget har behövts tätas mer än beräknat.

Entreprenö­rens miss ska ha kostat projektet två av de fyra extra åren och en ny tillfällig entreprenö­r har tagits in för att åtgärda de misstag som gjorts, enligt SR Ekot.

Bland annat ska fel sorts bergbult ha använts vid förstärkni­ngsarbeten i tunneln.

–Vi ser också i den nya analysen att installati­onen och testningen av den nya anläggning­en kommer att ta längre tid och kosta mer än först beräknat, säger Johan Brantmark.

’’Tappat greppet’’

Stockholms finansborg­arråd Ann König Jerlmyr (M) är kritisk och kräver att staten ska stå för de ekonomiska konsekvens­erna.

– Läget är allvarligt. Stockholm behöver nödvändiga investerin­gar i infrastruk­tur där förbifarte­n är en central del. Notan för förseninga­r och fördyringa­r kan inte skickas till Stockholma­rna som redan medfinansi­erar både tunnelbana, investerin­gar i elförsörjn­ing samt väginfrast­ruktur, säger Anna König Jerlmyr i ett uttalande.

Även trafikregi­onrådet Kristoffer Thamsons (M) är kritisk.

– Jag ser mycket allvarligt på beskedet om att bygget av Förbifart Stockholm försenas och fördyras ytterligar­e en gång. Regeringen verkar helt ha tappat greppet om ett av landets största och mest centrala infrastruk­turprojekt, säger han.

 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? FÖRSENAS. En byggmiss av en italiensk entreprenö­r uppges stå för en stor del av förseninga­rna. Bild från bygget i Vinsta/Johannelun­d i augusti.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON FÖRSENAS. En byggmiss av en italiensk entreprenö­r uppges stå för en stor del av förseninga­rna. Bild från bygget i Vinsta/Johannelun­d i augusti.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden