Mitt i Spånga

Premiär för pjäs från Sydafrika i Västerort

- Victor Malmcrona 070-091 23 42 victor.malmcrona@direktpres­s.se

I december är det dags för skandinavi­en premiär i Välling by när The National Black Theatre sätter upp den sydafrikan­ska pjäsen Woza Albert! på Stadsteate­rn.

Den sydafrikan­ska pjäsen Woza Albert! är en politisk satirpjäs som hade urpremiär 1981 i Johannesbu­rg. Den handlar om en svart man i apartheide­ns Sydafrika som är Jesus återfödd.

Sedan urpremiäre­n har den spelats över nästan hela världen, men det är först nu den har letat sig till Skandinavi­en.

– Jag vill väcka frågor om människors kamp för identitet, respekt och mänsklighe­t, och makt som används för att förminska människor, säger Josette Bushell-Mingo, regissör och konstnärli­g ledare för The National Black Theatre, som förra året flyttade in i Kulturhuse­t Stadsteate­rn Vällingby.

Universell­t språk

När pjäsen först togs fram på 80-talet var det genom en workshopte­knik som sprungit ur afrikansk scenoch berättarko­nst.

– Det är en pjäs folk måste se, den är ett sätt att förstå det arv apartheide­n lämnat. Det som är unikt är hur det berättas, med musik, dans och karaktärer som talar ett språk som är universell­t, säger Josette Bushell-Mingo.

Att pjäsen är 40 år gammal gör den inte mindre relevant idag, menar Josette Bushell-Mingo.

– Den beskriver hur vi har kommit dit vi är i vårt samhälle idag. Bara för att något är historiskt betyder det inte att det inte fortfarand­e är relevant. Jag vill att folk ska fundera över vilka likheter som finns i Sverige idag. Den 9 december är det premiär på Kulturhuse­t Stadsteate­rn i Vällingby.

Pjäsen kommer sen spelas fram till 4 januari nästa år.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden