Mitt i Spånga

Här lyssnar barn och kaniner på sagostund

BOKMYS. Läsfrämjan­de projekt på Akalla 4H

- Emma Löf Hagström

SAGOSTUND.

För att främja läsandet bland barn har Akalla 4H börjat med bokmys inne hos djuren på gården. Vi följde med en fredagseft­ermiddag när det vankades kaninläsni­ng.

– Om jag smitit från gumman, sju hungriga ungar, Karefar och Hönapöna så kan jag väl smita från dig med, Tuppesnupp­e!

På en låda inne i stallet på Akalla 4H-gård sitter djurskötar­en Erica Svensson och läser med inlevelse ur Anna Höglunds ”Sagan om pannkakan”. Framför henne sitter Sixten, Kenza, Julia och Lo och lyssnar koncentrer­at. Efter en lång eftermidda­g där de fått gå runt och hjälpa till med alla möjliga bestyr på gården har de äntligen fått vila benen inne i kaninhagen.

– Då är det dags att vända blad. Vem träffar pannkakan sedan?

– En anka! ropar kvartetten uppspelt.

”Väldigt lärorikt”

Kaninerna Lille Skutt och Dumle får också lyssna till berättelse­n. Den lite modigare Lille Skutt hoppar nyfiket runt och nosar ogenerat på barnens kängor, medan Dumle misstänksa­mt kikar ut från sitt lilla hus. Utanför inhägnaden står föräldrarn­a på rad, även dem uppslukade av boken.

– Det är väldigt roligt att barnen faktiskt kan få vara med och hjälpa till på riktigt; bära saker, ge mat, städa och vara med djuren. Jag tror att det är väldigt lärorikt, och att dessutom integrera läsning är en bra idé, säger Sixtens mamma Sanna Eveby.

Björn Hovland, Los pappa, håller med:

– Det är kul för barnen att få komma ut och att få vara delaktiga. Jag tror att det är utveckland­e för dem att hålla på med djuren och få lära sig hur man gör. Läsningen med kaninerna blev en perfekt avslutning på dagen.

Avslutar med kaninläsni­ng Akalla 4H anordnar många kurser där barn och unga på olika sätt får hjälpa till på gården. Efter att de beviljats stöd för ett läsfrämjan­de projekt integrerar de också läsning i vissa av aktivitete­rna med djuren.

– Vi har testat att avsluta kurstillfä­llena med kaninläsni­ng några gånger nu, och det har varit väldigt uppskattat. Tanken är att vi ska göra läsning på ett annorlunda sätt, som ska vara roligt och nyttigt för barnen. Jag kan se att de uppskattar det och att även föräldrarn­a tycker att det är viktigt. Det ger alla väldigt mycket, säger Erica Svensson.

När det är dags att gå hem får alla barn varsitt exemplar av boken. Kenza håller stolt upp sitt.

– Det roligaste i dag var att läsa med kaninerna. Nu ska jag åka hem till mormor, hon kanske får läsa den för mig igen.

 ?? FOTO: EMMA LÖF HAGSTRÖM ?? Sixten, 4, Kenza, 5, Julia, 4, Lo, 4 och Lille Skutt läser i kaninhagen.
FOTO: EMMA LÖF HAGSTRÖM Sixten, 4, Kenza, 5, Julia, 4, Lo, 4 och Lille Skutt läser i kaninhagen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden