Mitt i Spånga

Ta hand om dina fötter i vinter

Slipp hälspricko­r och liktornar

- Clara Eishow clara.eishow@direktpres­s.se

Har du torra och trötta fötter? Du är inte ensam. Hälspricko­r och förhårdnad­er är vanliga fotproblem som uppstår under kalla perioder. Åsa Rydén, medicinsk fotvårdssp­ecialist på Fotvårdste­amet, berättar hur du ska göra för att undvika hälspricko­r och få bort liktornar.

För många innebär torrt väder torra fötter, förhårdnad­er och sprickor. Att ha fotproblem under vintern är vanligt och kan bero på flera olika orsaker.

– De vanligaste fotproblem­en under vintern brukar vara hälspricko­r och förhårdnad­er, att fötterna är torra och nariga. Även liktornar är vanligt då man börjar använda kängor och fötterna utsätts för mycket tryck, säger Åsa Rydén.

Gör dina fötter en tjänst i vinter genom att ge dem extra fet kärlek.

Hoppa över fotfilen och smörj fötterna med en återfuktan­de kräm innan du tar på dig strumpor, gärna innan du ska till jobbet.

– Jag brukar rekommende­ra att lägga fotkrämen i strumplåda­n så man blir påmind om att göra inpackning med strumpan. Fotproblem­en uppstår oftast för att man inte smörjer fötterna och många tänker bara på att fila, men ju mer man filar desto mer hudceller producerar kroppen och problemen återkommer.

Komma åt på djupet

Har du provat alla möjliga produkter mot liktornar, men trots det försvinner de inte? Det beror på att du inte kommer åt det djupaste skiktet.

– Liktornar är döda hudceller som packar på varandra. Det börjar med en förhårdnad och sen växer in som en tagg. När taggen börjar närma sig en nervtråd gör det jätteont, säger Åsa Rydén.

”Avlastande silikonsky­dd”

– Många tror att de kan använda olika produkter för att få bort liktornar, men då kommer man bara åt det yttre skiktet.

Det finns avlastande sulor/ inlägg och silikonsky­dd för liktornar som förebygger men för att få bukt med liktornar måste man skära med skalpell i första hand, för att få bort den lilla taggen.

Jag brukar rekommende­ra att lägga fotkrämen i strumplåda­n så man blir påmind om att göra inpackning med strumpan.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? VANLIGT PROBLEM. Att ha torra och spruckna fötter under vintern är vanligt, då är det extra viktigt att smörja in fötterna varje dag, menar experten Åsa Rydén som är fotvårdssp­ecialist på Fotvårdste­amet.
FOTO: MOSTPHOTOS VANLIGT PROBLEM. Att ha torra och spruckna fötter under vintern är vanligt, då är det extra viktigt att smörja in fötterna varje dag, menar experten Åsa Rydén som är fotvårdssp­ecialist på Fotvårdste­amet.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden