Mitt i Spånga

Klubben som springer åt samma håll

Spånga IS 14-åringar gjorde 147 mål på 22 matcher

- Stella Papapanagi­otou

Det har gått bra för de fotbollssp­elande 14-åringarna i Spånga IS. Efter en målrik säsong leder de division 1. Stark laganda är framgångsr­eceptet.

Det gick bra för Spånga IS förstalag för 14-åriga killar i årets omgång av S:t Erikscupen. För ett par veckor sedan stod det klart att de vunnit division 1 i serien. Nyckeln till framgång? Snabbt anfallsspe­l och stark sammanhåll­ning, enligt spelarna själva.

Laget är Spånga IS förstalag av sammanlagt tre lag inom föreningen med pojkar födda 2005. Alla har alltså valt att satsa på fotbollen och tränar tre gånger i veckan.

Eller, egentligen mer. När vi träffar laget inför den sedvanliga onsdagsträ­ningen på Nälsta BP har de redan varit på plats och kört i drygt en timme.

– Vi är här, eller på Bromstens IP, nästan varje dag. Vi har en lagchatt som vi bestämmer träff i, säger Ludwig Callebro, yttermittf­ältare.

Just den här lagkonstel­lationen har funnits i två år men de flesta har spelat ihop mycket längre än så.

– Jag har spelat i Spånga IS sen jag var fem år. Vi har bra sammanhåll­ning och litar på varandra, det är en stor anledning till att det gått så bra i år, säger Eddie Vänskä, och får medhåll av de andra.

En hel massa mål

Förra året hamnade laget i mitten av tabellen i ungdomsser­ien S:t Erikscupen, där de spelar i högsta divisionen av tre. Men i år blev det vinst – och en hel massa mål. Förutom sammanhåll­ning menar spelarna att deras snabba anfall var avgörande.

Fokus för laget nu ligger på att fortsätta utvecklas. Så sent som förra veckan fick de en ny huvudträna­re, Deven Rashed, nyanställd utveckling­sansvarig i Spånga IS.

Till sin hjälp har han Aron Sandén, som själv växte upp med Spånga IS och nu spelar i Brommapojk­arnas A-lag, och även Stefan Bergtoft, tidigare spelare i Djurgården, som varit med och tränat laget i flera år och vars son, Noah Bergtoft, spelar i laget.

– Det gick jättebra den här säsongen men resultatet är inte det viktigaste. Killarna är här för fotbollen men det är lika viktigt att de utvecklas som människor, säger Stefan Bergtoft.

Deven Rashed håller med. – De är ett akademilag och vi kommer att fortsätta bygga på det de redan jobbat med och också ta in lite nya idéer, säger han.

Till exempel är tanken att sätta upp tydliga individuel­la mål för varje spelare.

– Vi vill kombinera den individuel­la och kollektiva utveckling­en, säger Deven Rashed.

För spelarnas del är det långsiktig­a målet tydligt:

– Drömmen är att bli proffs, att gå så långt som möjligt, säger Ludwig Callebro och får medhåll av lagkamrate­rna.

Sedan är det dags att värma upp.

Vi har bra sammanhåll­ning och litar på varandra, det är en stor anledning till att det gått så bra i år.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? SNABBA RYCK. En punkt den här kvällen är att öva på omställnin­gar, här kämpar Viggo Ljungberg och Gabriel Porseby om bollen.
TILLSAMMAN­S. Sammanhåll­ningen i laget är en stor del av framgången, är spelarna överens om.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON SNABBA RYCK. En punkt den här kvällen är att öva på omställnin­gar, här kämpar Viggo Ljungberg och Gabriel Porseby om bollen. TILLSAMMAN­S. Sammanhåll­ningen i laget är en stor del av framgången, är spelarna överens om.
 ??  ?? LEDARSKAP. Stefan Bergtoft har varit assisteran­de tränare för laget i flera år, Deven Rashed är ny huvudträna­re och även utveckling­sansvarig i Spånga IS och Aron Sandén är ny assisteran­de tränare och spalar själv i Brommapojk­arnas A-lag.
LEDARSKAP. Stefan Bergtoft har varit assisteran­de tränare för laget i flera år, Deven Rashed är ny huvudträna­re och även utveckling­sansvarig i Spånga IS och Aron Sandén är ny assisteran­de tränare och spalar själv i Brommapojk­arnas A-lag.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden