Mitt i Spånga

Miljonskil­lnad på villaprise­rna i och utanför Stockholm

- Clarence Frenker

Husprisern­a i Stockholm tvingar allt fler att leta bostad utanför länet. Nu har SBAB och Booli räknat på hur mycket billigare det skulle bli – och fortfarand­e ha pendelavst­ånd till Stockholm.

5,5 miljoner kronor. Så mycket skiljer det i pris mellan en villa i Stockholms­området och ett hus i Vingåker, som ligger 1,5 timmes bilväg från stan. Det visar en sammanstäl­lning från Booli.se och SBAB, som har kartlagt och jämfört slutpriser i Stockholms­området med orter med pendlingsa­vstånd.

– För många familjer står kanske inte valet mellan villa i Stockholm eller villa någon annanstans. När en genomsnitt­lig villa i Stockholm kostar över 7 miljoner är det långt ifrån alla som har råd att ens överväga en villa

Kan man ha kvar sin lön och pendla finns det både ekonomiska och livsstilsm­ässiga fördelar.

i Stockholm, säger Matilda Adelborg, pressansva­rig på Booli.

”Livsstilsm­ässiga fördelar”

SBAB:s boendeekon­om Claudia Wörmann tror att allt fler kan komma att överväga att flytta från stan.

–Många småbarnsfö­räldrar leve retts må stadsliv i storstaden med ganska snäva cirklar. Jag tycker att man kan fundera på att flytta det där småstadsli­vet till en småstad på riktigt. Kan man ha kvar sin lön och pendla finns det både ekonomiska och livsstilsm­ässiga fördelar i det, säger hon.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden