Mitt i Spånga

Här kan Nälsta få nytt kvarter med bostadsrät­ter.

Nu tas nästa steg för ett nytt kvarter med 95 bostadsrät­ter mitt emot Nälsta bollplan, längs Täbylundsv­ägen. Samtidigt vill staden även se en ny gång- och cykelbana längs Nälstaån.

- Stella Papapanagi­otou stella.papapanagi­otou@direktpres­s.se

Planen är cirka 95 lägenheter i fem lamellhus runt en gemensam gård.

Marken anvisades till fastighets­bolaget Svenska hem i Bromma redan 2015. Att det går att bygga på platsen är för att den kraftledni­ng som tidigare gick över området nu har grävts ner.

– Enligt förslaget blir lägenheter­na mest ettor och tvåor, några treor, säger Matilda Nilsson, arkitekt på stadsbyggn­adskontore­t.

P-talet är 0,5 parkerings­platser per bostad och de är tänkta att placeras dels i garage och dels som gatuparker­ing.

Som grön kompensati­on planerar staden för en ny gång- och cykelbana genom en del av grönområde­t Nälstastrå­ket. Idag finns en smal gångväg längs skogsbryne­t. Den nya gång- och cykelbanan ska gå längs Nälstaån mellan Täbylundsv­ägen och Skattegård­svägen och är på så sätt tänkt att knyta samman Nälsta med Vinsta och Vällingby.

– Detta är ett första steg i stadens satsning på att lyfta Nälstatsrå­ket. Så småningom är planen att gång- och cykelbanan ska gå genom hela stråket ända till Vinstaväge­n, säger Frida Månsson, projektled­are på exploateri­ngskontore­t.

Samrådstid­en för bostadskva­rteret pågår fram till och med 14 januari och tanken är att förslaget ska kunna godkännas i stadsbyggn­adsnämnden i november 2020.

– Om allt rullar på utan överklagan­den kan det i så fall preliminär­t bli byggstart 2022 och inflytt ett till två år senare, säger Matilda Nilsson på stadsbyggn­adskontore­t.

Gång- och cykelbanan ingår inte i själva detaljplan­en för det nya kvarteret men staden måste invänta att planen vinner laga kraft innan gång- och cykelbanan kan börja byggas.

 ?? SKISS: REFLEX ARKITEKTER ?? VISION. De nya husen bidrar till stadens mål om mer blandad bebyggelse eftersom det mest finns radhus och villor i Nälsta idag.
SKISS: REFLEX ARKITEKTER VISION. De nya husen bidrar till stadens mål om mer blandad bebyggelse eftersom det mest finns radhus och villor i Nälsta idag.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden