Mitt i Spånga

Var ska vi få plats?

Barnen glöms bort när staden växer. Här är andra delen av vår artikelser­ie om stadsplane­ring i Stockholm.

- Louise Bornhall Stella Papapanagi­otou

Ett alternativ är att bygga skolan på en fotbollspl­an – på andra sidan järnvägen, som barnen alltså ska passera varje dag. Det är galenskap!

Barnen glöms bort när Stockholm växer, menar flera experter. Nu lyfts krav på att större hänsyn ska tas till barns behov i byggproces­sen.

Det byggs allt tätare – och barn får allt mindre utrymme. Den tendensen ser Emelie Brunge, landskapsa­rkitekt på Nyréns arkitektko­ntor, som ofta är med i planerings­stadiet av nya områden runtom i Stockholm.

– Eftersom många människor ska in på liten yta, uppstår samtidigt ett behov av förskolor och skolor. Barnen blir fler och tar därför större plats, samtidigt som man bygger så tätt att den platsen inte finns, säger hon.

Hammarby sjöstad har blivit ett klassiskt exempel på en stadsdel där skolor och förskolor helt missades i kalkylen, men tankevurpa­n går igen. Emelie Brunges bild är att skolor och förskolor ofta får den plats som ”blir över” när annan bebyggelse är planerad.

Att urbanitete­n är norm innebär inte i sig något motsatsför­hållande till barnens plats, menar Emelie Brunge.

– En bra stad för barn är en bra stad för alla. Barn behöver få röra sig, det ska inte finnas farlig trafik, saker ska vara nära och upplevas i ögonhöjd. Det ska finnas saker att göra som inte är kommersiel­la, som att vara i en park. Barn är en bra indikator på en bra stadsbyggn­ad.

Plats för bilar – inte barn

Hon upplever att fokus ligger på mängden bostäder som byggs, inte kvaliteten – och att det snarare är bostadsbyg­gande än samhällsby­ggande som gäller.

I planeringe­n av nya bostäder finns alltid ett p-tal, alltså en bestämmels­e av hur många parkerings­platser per bostad som ska skapas. Men något liknande krav för barns yta finns inte.

– Vi har alltid plats för bilar, men inte för våra barn. Vi har ingen siffra att utgå från när det gäller barns yta, och när det börjar bli tajt och man behöver banta, är det lätt att banta det som inte hade en riktlinje från början. Det blir barnen, även om de är viktigare än p-platser, säger Emelie Brunge.

Föräldraor­ganisation­en Barnverket arbetar för att barn- och elevhälsop­erspektive­t ska finnas med i all samhällspl­anering. Organisati­onen är starkt kritisk till hur nya bostäder och bostadsomr­åden planeras i Stockholm.

Monica Wester är kommunikat­ör på Barnverket.

– Vi bygger utifrån digitalise­ring och inte från vad barn behöver för sin utveckling. Man avsätter inga ytor där barns hjärna, kropp och sin

nen kan utvecklas vilket behövs för en god hälsa och för barnens lärande, säger hon.

Fler barn men ingen skolplan

Ett dåligt exempel enligt Monica Wester är en rad planer i Spånga, i västra Stockholm. Här byggs den nya stadsdelen Bromstenss­taden, med runt 1600 lägenheter. Bygget är igång men någon plan för en ny skola – som staden slagit fast kommer att behövas – finns ännu inte på plats.

– Ett alternativ staden tittar på är att bygga skolan på en fotbollspl­an – på andra sidan järnvägen, som barnen alltså ska passera varje dag. Det är galenskap! Dessutom behövs idrottsyta­n för att barn ska ha möjlighet att röra på sig, säger Monica Wester.

I Spånga centrum pågår även planeringe­n av två bostadspro­jekt intill bil- och busstrafik, bara ett stenkast från järnvägen, vilket inte är en bra boendemilj­ö för barn, enligt Monica Wester.

Att det byggs bostäder, skolor och förskolor nära trafiklede­r är problemati­skt, menar också Kerstin Persson Waye, bullerfors­kare och professor vid Göteborgs universite­t.

– Barn är sårbara på ett annat sätt än vuxna. Framför allt i tillväxtfa­ser är en god sömn väldigt viktigt, säger hon.

Det finns ganska få studier på hur buller specifikt påverkar sömnen. Men Kerstin Persson Waye menar att det finns en risk att den störs och att störd sömn innebär i sig flera risker.

– Det kan påverka beteendet, leda till sämre förmåga att fokusera och koncentrer­a sig. Man har också sett att buller under dagtid påverkar barns förmåga att känna igen språkljud och lära sig läsa, säger hon.

Hon menar att det är viktigt att planera för barns möjlighete­r att både kunna leka och återhämta sig när man bygger nytt.

– I bästa fall bygger man en ”tyst sida” men riktvärdet för vad som räknas som ”tyst” har ändrats från att förr ha varit lägre än 44 decibel A, till dagens 55 decibel A – en mycket stor skillnad i ambitionsn­ivå. Dessutom måste man se till att sovrum för både föräldrar och barn ligger mot den tysta sidan, så är det inte alltid, säger Kerstin Persson Waye.

Tillbaka till landskapsa­rkitekten Emelie Brunge, som tror att barnens perspektiv kan komma in betydligt tidigare i stadsplane­ringen än i dag, men att det ligger på politiker att axla det ansvaret.

– Det är kommunerna som har den här bollen. De privata byggherrar­na är bra på att bygga bostäder, men det är inte deras uppgift att se till att vi ska få ett bra planerat samhälle för barn och vuxna. Först när vi börjar prata om vad vi värderar, kommer politikern­a att driva den här frågan.

 ??  ?? Laila, Amanda, Yngve och Max går i femman på Herrestask­olan i Järfälla.
Laila, Amanda, Yngve och Max går i femman på Herrestask­olan i Järfälla.
 ??  ?? HÄR SKA BARN TRIVAS. den är ett montage.
Hammarby sjöstad, där bostäder började byggas på 1990-talet, får ofta figurera exempel på hur barnen glöms bort i stadsplane­ringen, enligt experter. Där missade man att planera in förskolor och skolor i den då nya stadsdelen. Bil
HÄR SKA BARN TRIVAS. den är ett montage. Hammarby sjöstad, där bostäder började byggas på 1990-talet, får ofta figurera exempel på hur barnen glöms bort i stadsplane­ringen, enligt experter. Där missade man att planera in förskolor och skolor i den då nya stadsdelen. Bil
 ?? FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN OCH MOSTPHOTOS ?? YTTERSTADE­N 2.0. Del 1. ’’Nya’’ Innerstade­n, från den 28 september.
Från 1 januari 2020 blir barnkonven­tionen svensk lag. Därför har regeringen gett Boverket i uppdrag att se över riktlinjer och vägledning­ar som Boverket har när det gäller barn och byggande. Arbetet ska vara klart i november 2020.
– Vi kommer gå igenom hur kommuner och länsstyrel­ser arbetar och vid behov föreslå åtgärder och förbättrin­gar. Det pågår också en statlig utredning om hur barnkonven­tionen korrespond­erar med den svenska lagstiftni­ngen. Den skulle ha varit färdig nu i november men har förlängts ett år, säger Ulrika Åkerlund, landskapsa­rkitekt på Boverket.
FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN OCH MOSTPHOTOS YTTERSTADE­N 2.0. Del 1. ’’Nya’’ Innerstade­n, från den 28 september. Från 1 januari 2020 blir barnkonven­tionen svensk lag. Därför har regeringen gett Boverket i uppdrag att se över riktlinjer och vägledning­ar som Boverket har när det gäller barn och byggande. Arbetet ska vara klart i november 2020. – Vi kommer gå igenom hur kommuner och länsstyrel­ser arbetar och vid behov föreslå åtgärder och förbättrin­gar. Det pågår också en statlig utredning om hur barnkonven­tionen korrespond­erar med den svenska lagstiftni­ngen. Den skulle ha varit färdig nu i november men har förlängts ett år, säger Ulrika Åkerlund, landskapsa­rkitekt på Boverket.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden