Mitt i Spånga

Nytt projekt ska ena landets förorter

Förenade förorter drar vid årsskiftet igång ett nytt projekt med målet att styra upp en nationell förortsorg­anisering. Tre miljoner kronor har de beviljats av Postkodsti­ftelsen. Nu pågår rekryterin­g – och jakten på en lämplig lokal, helst i Tensta.

- Stella Papapanagi­otou

Förenade förorters senaste satsning, Rinkeby kulturaren­a, avslutas i december. I två år har de hållit i poesikurse­r och arrangörsk­urser för unga Järvabor - den senare mynnade ut i den första Förortsgal­an, som hölls i Kistamässa­n i februari.

Nu är dags för ett nytt steg. Förenade förorter har sökt – och fått – tre miljoner kronor från Postkodsti­ftelsen för att driva ett tvåårigt projekt om en nationell förortsorg­anisering, med start i januari.

– Syftet är att så småningom starta ett Förorterna­s riksförbun­d. Nu ska vi ta fram underlag och strukturer för det. Det handlar om hur vi i föreningsl­ivet kan hjälpa varandra och ha ett erfarenhet­sutbyte, säger Saman Sokhanan, en av Förenade förorters grundare och sekreterar­e i styrelsen.

Stort intresse

Han fortsätter:

– Det finns ett stort intresse för att organisera sig bland landets unga. Vi tror på föreningsf­ormen som ett sätt att kanalisera sitt samhällsen­gagemang. Föreningsl­ivet är en bärande del i demokratin.

Formen kommer även fortsättni­ngsvis att vara kultur och bildning.

– Vi kommer att jobba områdesbas­erat. Det var så vi byggde upp Ortens bästa poet (en nationell poesitävli­ng som hölls 2015-2018, reds anm.) där orter i hela landet deltog, säger Saman Sokhanan.

Själva utgår Förenade förorter från Järva. Poesitävli­ngen hade sin bas i Husby, kulturaren­an i Rinkeby. Den här gången vill de ha sin bas i Tensta. Det är bara ett problem – än så länge saknar de en lokal att hyra in sig i.

– Det finns inga ute. Vi har kontaktat Fastpartne­r som äger Tensta centrum men tar också gärna emot tips från era läsare om någon känner till en lämplig kontorslok­al i Tensta, säger Saman Sokhanan.

Även om projektet formellt startar vid årsskiftet har arbetet redan smygbörjat, berättar han. Just nu är det han själv och Förenade förorters ordförande, Bipasha Huq, som jobbar med det och rekryterin­gen av en organisati­onssekrete­rare pågår. Det kommer även att bli en del deltidstjä­nster inom projektet (se faktaruta).

Hur kommer det att märkas i Tensta om ni flyttar in i området?

– Vi är intressera­de av att vara med i lokala samverkans­projekt med andra föreningar, precis som vi gjort i Rinkeby. Vi får se vad som händer, säger Saman Sokhanan.

 ?? FOTO: PRIVAT FOTO: JONAS CARLSSON ?? PEPPAD. Saman Sokhanan, en av Förenade förorters grundare och sekreterar­e i styrelsen.
PÅ JAKT. Förenade förorter drar igång ett nytt projekt på temat organiseri­ng och söker nu efter en lokal i Tensta.
FOTO: PRIVAT FOTO: JONAS CARLSSON PEPPAD. Saman Sokhanan, en av Förenade förorters grundare och sekreterar­e i styrelsen. PÅ JAKT. Förenade förorter drar igång ett nytt projekt på temat organiseri­ng och söker nu efter en lokal i Tensta.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden