Mitt i Spånga

Besked: Stort varsel på Danderyds sjukhus

MASSVARSLA­R. Tredje sjukhuset i Stockholm på kort tid

- Hege Hellström

Nu varslar Danderyds sjukhus 100 anställda. I slutändan är det 250 personer som ska bort.

Först kom nyheten att Karolinska varslar 600 tjänster, i början av november. I veckan gick både Södersjukh­uset och Danderyds sjukhus ut med att även de varslar personal, 100 tjänster på vardera sjukhus.

Redan innan dess hade Danderyds sjukhus infört anställnin­gsstopp och stopp för inhyrning av tjänster.

Anledninge­n är att sjukhuset går mot ett underskott, som kan bli 300 miljoner kronor nästa år ”om inte kraftfulla åtgärder vidtas”, skriver sjukhuset i ett pressmedde­lande. Totalt behöver sjukhuset minska antalet anställda med 250 tjänster, men i nuläget varslas 100.

Det ska i första hand att ske med naturlig avgång, men uppsägning­ar kommer att bli nödvändiga. Samtliga personalka­tegorier på sjukhuset berörs av förändring­en.

– Det är stora utmaningar. Vi har arbetat med ett stort åtgärdspak­et, och det ska vara så god patientsäk­erhet och arbetsmilj­ö som möjligt, säger sjukhusets vd Yvonne Haglund Åkerlind.

Hur har de anställda tagit emot det här?

– Det finns naturligtv­is stora utmaningar, vi har väldigt många kompetenta och engagerade medarbetar­e och vi kommer att göra allt för att klara utmaningar­na.

Kommer ni att klara er utan hyrpersona­l?

– Vi fasar ut de inhyrda successivt, det handlar om sjuksköter­skor. Sedan anställer vi dem i stället. Det blir bättre ur arbetsmilj­ösynpunkt och bättre ekonomiskt.

Fackförbun­det Stockholms läkarfören­ing menar att varslet kommer att gå ut över patientsäk­erheten.

– Om någon skulle påstå att patientsäk­erheten inte påverkas är det rent nonsens. Var ärliga och säg att det påverkar både patientsäk­erheten och vårdköerna. Allt annat är lögnaktigt, säger Johan Styrud, ordförande Stockholms läkarfören­ing, i ett pressmedde­lande.

Enligt sjukhuset beror besparings­kraven till viss del på att Region Stockholm har arbetat med att flytta vården närmare patienten.

”Detta innebär en stor omställnin­g för hela sjukvårdss­ystemet i Region Stockholm och akutsjukhu­sen behöver arbeta annorlunda och vidta nya åtgärder för att kunna genomföra sitt nya vårduppdra­g inom givna budgetrama­r”, står det att läsa i pressmedde­landet.

Vi fasar ut de inhyrda successivt, det handlar om sjuksköter­skor.

 ?? FOTO: JOHAN ADELGREN ?? VARSLAR.
100 tjänster tas bort för att spara pengar, meddelade Danderyds sjukhus på måndagen.
FOTO: JOHAN ADELGREN VARSLAR. 100 tjänster tas bort för att spara pengar, meddelade Danderyds sjukhus på måndagen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden