Mitt i Spånga

’’Gretas gamlingar’’ kämpar för klimatet

Under två månader har ”Gretas gamlingar” samlats på torget i Storskogen i Sundbyberg varje fredag för att föra sin kamp för klimatet.

- Jonny Andersson

Kan hon kan vi.

Sedan två månader samlas en grupp under namnet Gretas gamlingar på torget i Storskogen varje fredag. Gretas gamlingar är en rörelse som växer runt om i Sverige som stöd för GretaThunb­ergs klimatstre­jker ”Fridays for future”.

– Kan hon kan vi, säger Birgitta Lindvall som tillsamman­s med Ann-Charlotte Cronström startade Sundbyberg­sgruppen.

De står, trots gråkallt väder och regn i luften, och räkna in över tio personer som under en halvtimme tänker dela ut ett flygblad till förbipasse­rande. Några samtal hoppas de också få till.

– Många vill lyssna och prata, jag tycker att det går bra och att vi kan göra nytta. Men visst finns det klimatförn­ekare, säger AnnCharlot­te Cronström.

En ung kvinna som tidigare stannat och pratat går i dag förbi, men hyllar gruppen: ”Jag beundrar er för att ni står här.”

Först var det sagt att gruppen skulle hålla igång fram till 27 september vilket är världsakti­onsdagen för klimaten.

– Vi kände att det var mer trovärdigt om vi fortsatte. Så vi fortsätter, i ur och skur, säger Ann-Charlotte.

 ?? FOTO: JONNY ANDERSSON ?? SAMTAL. Birgitta Lindvall tycker att man haft många samtal om vad människor i vardagen kan göra för klimatet.
FOTO: JONNY ANDERSSON SAMTAL. Birgitta Lindvall tycker att man haft många samtal om vad människor i vardagen kan göra för klimatet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden