Mitt i Spånga

Testa samtalsvag­nar i t-banan!

PANELEN I GALLERIAN. "Kan bli ett stöd för folk att våga"

- Text: Petter Beckman

Märk upp en tunnelbane­vagn i varje tåg med en särskild färg som betyder "här kan du prata med en främling". Förslaget lades fram under #EttSthlms diskussion­skväll i Gallerian i måndags. "Värt att testa," tyckte flera.

Diskussion­en skulle egentligen handla om plankning. Men samtalet i den åldersblan­dade lilla grupp som samlades i Gallerian i måndags gled snart över till att handla om sociala spelregler i tunnelbana­n.

Vad stör vi oss på? Är det ok att äta mat som luktar? Ska man säga till ungdomar som stökar?

Att mobiltelef­onerna minskar den mellanmäns­kliga kontakten i vagnarna var alla överens om.

– Tidigare när folk läste Metro, då hände det att man började prata med personen mittemot, om båda satt och läste samma sak, under fotbolls-VM till exempel. Telefonen är så mycket mer privat, sa Amos Segoete, mellanstad­ielärare från Sollentuna.

– Även om man kanske vill prata med andra så är man lite rädd för det. Hellre än att riskera att möta andras blickar känns det tryggare att ta upp telefonen och låsa in sig i den bubblan, fortsatte han.

”Folk tittar konstigt”

Bengt Thunvall, pensionera­d bilskoleär­are från Hässelby, berättade att han ibland under långa tunnelbane­resor försöker inleda samtal med främlingar.

– Folk tittar konstigt och undrar "vad har han för avsikt?" Särskilt om det är kvinnor.

Så Bengt har tänkt ut ett förslag: i varje tunnelbane­vagn borde man sätta upp diskussion­sämnen på en av skyltarna i fönstren.

– Det kan vara om sport eller om aktuella frågor. "Tror ni att Löfven sitter kvar mandatperi­oden ut" och sånt. Det gör att man får en anledning att börja prata och det känns inte så konstigt, menade Bengt.

Amos Segoete tyckte det skulle vara spännande att testa.

– Det bästa vore ju att prata utan skyltar. Men eftersom vi är så långt ifrån det här med spontana sociala samtal, så kanske skyltarna kan vara ett stöd att få igång det.

En särskild färg

Alice Mikkelsen, nyinflytta­d i Haninge, framhöll att alla inte har ett sånt behov.

– Men kanske märka upp en viss vagn så att folk som vill föra en diskussion kan ses där.

Flera av de andra gillade tanken: en slags samtalsvag­nar, med en tydlig färg.

Dzenana Mehinbasic från Bromsten, tvekade.

– Jag vet inte. Det här individual­istiska är så djupt rotat i det svenska samhället, många sätter nog på sig hörlurarna iallafall. Det är så läskigt att ta det där steget.

– Men jag tror ändå att många skulle behöva mer av det här medmänskli­ga. Den riktiga kontakten, istället för bara de sociala medierna, tillade hon.

 ?? FOTO: CHRISTINA KORSUN ?? SAMTAL. Amos Segoete och Juli Wennergren Nordling diskuterad­e plankning tillsamman­s med Petter Beckman från #EttSthlm på scenen i Gallerian. Läs mer om samtalet: ettsthlm.se
FOTO: CHRISTINA KORSUN SAMTAL. Amos Segoete och Juli Wennergren Nordling diskuterad­e plankning tillsamman­s med Petter Beckman från #EttSthlm på scenen i Gallerian. Läs mer om samtalet: ettsthlm.se
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden