Mitt i Spånga

F-skattsedel nytt krav på handlarna.

OENSE. Därför händer det inget med stationen

- Stella Papapanagi­otou

Något behöver hända med busstermin­alen vid Spånga station, det tycker både SL och Stockholms stad. Men det enda man kommit överens om är att man inte är överens – om vem som ska stå för notan.

För några veckor sedan berättade vi om att flera av Spångas föreningar, tillsamman­s med de lokala företagen i Spånga centrum, gemensamt kräver en upprustnin­g av Spånga station.

Frågan lyfts också ständigt av Spångabor på möten om planerade nybyggen.

Spånga station, eller åtminstone busstermin­alen, diskuteras även runt mötesborde­n i Stockholms stad – som äger marken, och på regionens trafikförv­altning – som ansvarar för busstrafik­en i länet.

Diskussion­er har pågått löpande under lång tid, enligt Gustaf Bergeröd, trafikplan­erare i Stockholms stad.

– Problemet med busstermin­alen är att den är underdimen­sionerad och har en gammal utformning. Dels är det en trafiksäke­rhetsfråga, dels handlar det om att vi vill ha en hög andel kollektivt­rafik för då ökar chansen att fler väljer buss, säger Gustaf Bergeröd.

Frågan är viktig att komma vidare med, menar han, men under de två år han själv varit involverad har staden och regionen endast kommit överens om en sak: nämligen att de inte är överens om vem som ska betala för processen att ta fram en ny detaljplan.

Något som skulle krävas för att bygga ut terminalen. Hur en ny terminal borde utformas är för tidigt att säga, enligt Gustaf Bergeröd.

– I och med att finansieri­ngen inte är på plats har vi inte kommit så långt. Det viktiga är att vi får en högre kapacitet än det är idag, säger han.

Det instämmer Aleksander Krajisnik, kommunikat­ör på SL, i.

– Det är ingen enkel fråga. Staden planerar en ny cykelbana som kan påverka en framtida busstermin­al och Trafikverk­et arbetar fortfarand­e med att bygga ut Mälarbanan. Det är alldeles för tidigt att ta fram skisser, säger han.

Angående finansieri­ngen säger han:

– Staden är ansvarig för planmonopo­let (hur marken ska användas, reds anm.), därför tycker vi att staden bör ta initiative­t för att beställa en ny detaljplan.

Men från stadens sida lutar man sig på gamla avtal för liknande upplägg.

– Det finns avtal för liknande arbeten där ”staden verkställe­r på SL:s bekostnad”. Det är den ordningen vi ser som lämplig för Spånga station. Det rör sig om många miljoner, säger Gustaf Bergeröd.

Vad gör ni nu för att

komma vidare och landa i ett konkret förslag?

– Frågan lyfts nu högre upp i stadens organisati­on, det är det som behövs, säger Gustaf Bergeröd.

Även inom regionen vill man komma vidare, enligt Aleksander Krajisnik:

– Ambitionen är att utöka busstrafik­en – inte bara inför framtiden utan för dagens resenärer.

Även en förnyelse av själva stationshu­set i Spånga har diskuterat­s. Det kräver dock att Trafikverk­et är med på tåget.

– Vi fick in en fråga om detta från regionen för ett par år sedan. Vi såg över förutsättn­ingarna för att bygga om stationshu­set i samverkan med de andra aktörerna och tog därför fram kalkyler. Vi välkomnar en dialog om detta men det måste först till ett samarbete mellan regionen och staden, säger Alexandra Elias, presstales­person på Trafikverk­et.

Frågan lyfts nu högre upp i stadens organisati­on, det är det som behövs.

 ??  ?? SpångaDire­kt tidigare under hösten.
SPÅNGA STATION. Både staden ochregione­n menar att busstorget måste åtgärdas - men det råder delade meningar om vem som ska stå för notan.
SpångaDire­kt tidigare under hösten. SPÅNGA STATION. Både staden ochregione­n menar att busstorget måste åtgärdas - men det råder delade meningar om vem som ska stå för notan.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden