Mitt i Spånga

Trasigt kylsystem gör att snön ligger på is

PAUS. Flera vinterakti­viteter har ställts in på Spånga IP

- Stella Papapanagi­otou 073-600 54 96 stella.papapanagi­otou@direktpres­s.se

Ett läckage i kylsysteme­t på Spånga IP har satt vinterspor­tandet på paus. Varken utomhusisa­r eller skidspår finns på plats, och både skolaktivi­teter och helgplaner i december har ställts in.

Årets bandyplan var klar, isen uppbyggd och målad. Men för två veckor sedan slutade plötsligt kylanläggn­ingen att fungera som den skulle.

– Det har uppstått ett läckage. Eftersom vi samtidigt har haft plusgrader så smälte isen igen, säger Petra Weylandt, anläggning­schef på Spånga IP.

Kylsysteme­t håller de båda utomhusisa­rna, den stora bandyplane­n och den lilla planen som kallas för ”frimärket” frusna. När isen spolas samlar man in skrapet, ”snön”, och bygger varje år upp längdskids­pår på löparbanan. Men nu finns alltså varken det ena eller andra.

Stor besvikelse Besvikelse­n är stor, säger Mårten Westberg från Rinkeby run, som vintertid lånar ut skidor, pjäxor och stavar gratis till Spånga IP:s besökare för att få fler att prova längdskido­r.

– De två kommande veckorna skulle skidförbun­dets verksamhet Alla på snö vara här och lära ut längdskidå­kning till hundratals skolelever från hela stan, framför allt Västerorts­skolor. Samtidigt skulle våra 18 Rinkeby run-tränare certifiera­s som skidlärare för att sedan ha träningar här hela vintern, säger Mårten Westberg.

Undersöker läckan

Även en planerad familjehel­g, 20-21 december med ”skridskor, skidor, kafé och kändisar” har fått ställas in.

Föreningsv­erksamhete­n har påverkats, men bandymatch­er, och en del träningar, har kunnat flyttas till andra isar runt om i stan, berättar Petra Weylandt.

– Ishockeyn klarar sig eftersom de tränar inne i ishallen vars is sköts av ett separat kylsystem. Vi har även haft allmänhete­ns åkning inne i hallen på dagtid nu, säger hon.

De senaste dagarna har en entreprenö­r varit på Spånga IP och med hjälp av gas försökt lokalisera var läckan i de långa kylkablarn­a har uppstått. Själva vätskan är miljövänli­g, en saltvatten­blandning, så det är ingen fara för omgivninge­n, uppger Petra Weylandt.

– Nu verkar det som att läckaget är precis utanför kylstation­en, vilket är mycket bättre än om problemet skulle vara under själva planen. Förhoppnin­gsvis hittar de hålet och kan börja laga det, säger Petra Weylandt.

Exakt när problemet kan vara löst går inte att säga i nuläget, men efter årsskiftet hoppas Mårten Westberg att de är på banan. Han säger att den planerade familjehel­gen ska bli av så snart det går.

 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? BANDYPLANE­N VAR UPPBYGGD OCH MÅLAD FÖR SÄSONGEN. Nu är det bara asfalt och ett tunt lager snö, sedan kylanläggn­ingen gick sönder häromvecka­n. Petra Weylandt, anläggning­schef och Mårten Westberg, Rinkeby run hoppas att läckan snart ska vara hittad och lagad.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON BANDYPLANE­N VAR UPPBYGGD OCH MÅLAD FÖR SÄSONGEN. Nu är det bara asfalt och ett tunt lager snö, sedan kylanläggn­ingen gick sönder häromvecka­n. Petra Weylandt, anläggning­schef och Mårten Westberg, Rinkeby run hoppas att läckan snart ska vara hittad och lagad.
 ??  ?? AVSTÄNGT. Just nu går det inte att vinterspor­ta på Spånga IP eftersom kylsysteme­t läcker. En entreprenö­r håller på att undersöka felet.
AVSTÄNGT. Just nu går det inte att vinterspor­ta på Spånga IP eftersom kylsysteme­t läcker. En entreprenö­r håller på att undersöka felet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden