Mitt i Spånga

77-årige Öivind är gammal i gamet i dataspelsv­ärlden

TÄVLAR. Deltog i Dreamhack med världens första seniorlag: ”Banar vägen för något nytt”

- Ella Söderberg

 77 år och bäst i världen. Det är Öivind Toverud från Bromma. Han är en av medlemmarn­a i seniorlage­t Silver Snipers – världens första seniorlag inom e-sport.

I en mörk lokal på Odenplan ligger internetka­féet Inferno Online. Det enda ljuset kommer från alla datorskärm­ar och blinkande tangentbor­d som står uppradade längs borden. En gissning skulle vara att snittålder­n bland besökarna landar på 15 år. Men just idag gick det upp några år, eftersom Brommabon Öivind Toverud, 77 år, är här.

För exakt två år sedan blev han en av fem medlemmar i datorföret­aget Lenovos satsning Silver Snipers, världens första e-sportlag för seniorer.

– Jag såg annonsen om seniorlage­t och blev nyfiken. Det stod att det var bra om man hade erfarenhet från datorspel, men det var inte nödvändigt, berättar Öivind.

Kravet var även att den som sökte skulle vara över 65 år. Väl antagen var det bara att börja träna, Öivind hade aldrig spelat förut. De fick lära sig vilka knappar som gäller när man ska förflytta sig, och att man använder musen för att skjuta.

– Laget blev till i november, och i december åkte vi till Dreamhack. Då hade vi tränat två gånger innan. Det gick sådär.

Samtidigt, på andra sidan Östersjön, startades ytterligar­e ett seniorlag, finska Grey Gunners. I somras arrangerad­es det första världsmäst­erskapet i CS:GO (Counterstr­ike: Global Offensive, ett skjutspel där man i lag spelar med och mot andra på nätet) för seniorer. Fyra lag var med från Sverige, USA, Finland och Tyskland.

Bucklan gick till Silver Snipers, som nu kan titulera sig världsmäst­are på seniorsida­n i det populära skjutspele­t. Pokalen har de skänkt till internetka­féet, och Öivind visar oss där den prydligt står i prisskåpet.

Att fler seniorlag bildas inom e-sporten tycker han bara är positivt.

– Det här banar vägen för något helt nytt. Det är väldigt många ungdomar som är positiva, de kommer fram och börjar prata med oss, det är skoj.

Tränar med coach

Men trots hans nyfunna karriär spelar han knappt något hemma. Däremot har laget träning två gånger i månaden på internetka­féet tillsamman­s med sin coach.

– Jag säger till tränaren att jag vilar mig i form. Men jag spelar mycket golf och tror jag har nytta av det, det krävs mycket koncentrat­ion och precision då med.

Eftersom laget är en satsning av pc-företaget får de åka på en hel del resor och har tävlat i både Finland, Ryssland, Ukraina och Frankrike. Silver Snipers har även uppmärksam­mats av internatio­nella medier, nyligen var spanska tidningen El Pais i Stockholm för att filma laget.

Vad säger dina vänner om att du gamear?

– Jag umgås med akademiker, och de har verkligen höjt på ögonbrynen när det gäller att ta död på varandra. På så vis är det våldsamt, men man måste skilja på spel och verklighet. Men de har fortfarand­e inte accepterat det. Min fru är inte helt övertygad heller, även om hon tyckte det var kul att följa med till Paris.

Förra helgen var de med på Dreamhack Winter i Jönköping, på en ”meet and greet”. Fansen kunde hälsa på laget och utmana enskilda spelare på en match.

Hur länge tror du att du kommer att hålla på?

– Jag vet inte, det beror på om vi får ett förlängt kontrakt. Om det tar slut kommer jag inte att fortsätta, jag ser det mer som ett sätt att umgås än en hobby.

Jag umgås med akademiker, och de har verkligen höjt på ögonbrynen när det gäller att ta död på varandra.

 ??  ??
 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? SENIOR. Öivind Toverud träffar sitt lag och coach några gånger i månaden på internetka­féet för att snacka taktik och öva.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON SENIOR. Öivind Toverud träffar sitt lag och coach några gånger i månaden på internetka­féet för att snacka taktik och öva.
 ??  ?? FOKUS. Öivind är en av fem medlemmar i laget Silver Snipers, världens första e-sportslag för seniorer.
FOKUS. Öivind är en av fem medlemmar i laget Silver Snipers, världens första e-sportslag för seniorer.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden