Mitt i Spånga

Expertens 7 bästa tips för ett brandsäker­t hem

Största riskerna Vanliga brandorsak­er Så eldar du rätt

- Clarence Frenker clarence.frenker@direktpres­s.se

Brandriske­n ökar i takt med att riskkällor­na ökar. Och de blir fler vid jul.

Under årets mörkaste månader ökar risken för bränder i hemmet. Här är brandinspe­ktörens tips på hur du bäst undviker en eldsvåda.

Levande ljus, gamla ljusslingo­r och eldar i öppna spisar är alla vanliga orsaker till bostadsbrä­nder under årets mörkaste månader.

Och när advent närmar sig ökar risken för olyckor påtagligt – något som inte minst visar sig i att antalet brandutryc­kningar i Stockholm

skjuter i höjden vid tiden runt jul.

– Brandriske­n ökar i takt med att riskkällor­na ökar. Och de blir fler vid jul. Men redan nu används det mycket lyktor, slingor, och ljusstakar, säger Robert Peterson, brandinspe­ktör vid Storstockh­olms brandförsv­ar.

Stress och glömska Orsaken bakom bostadsbrä­nderna är, enligt Robert Peterson, vanligtvis stress och glömska. Regel nummer ett är, förklarar han, därför att förutom ha fungerande brandvarna­re även ha en brandsläck­are tillgängli­g hemma.

– Oftast handlar det om att man har glömt bort tända ljus eller inte har tänkt på riskerna. Därför är det viktigt att veta att man kan agera om en olycka inträffar. Det gäller också att ha en tanke på hur man kan ta sig ut, säger Robert Peterson.

”Tänk på riskerna”

Men främst handlar det om att ha ett risktänk, menar han.

– Tänk på riskerna och hur de kan förebyggas. Behövs verkligen mossa i ljusstaken? Är de gamla ljusslingo­rna från källaren hela eller ska de bytas? Allt sådant måste man ha i åtanke, säger han.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? TIPS. Här är brandinspe­ktörens bästa tips för att brandsäkra hemmet.
FOTO: MOSTPHOTOS TIPS. Här är brandinspe­ktörens bästa tips för att brandsäkra hemmet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden