Mitt i Spånga

Fritidsgår­dar kan börja drivas privat

i Spånga-Tensta kan sluta drivas av staden. I veckan fattade lokalpolit­ikerna beslut om en ny upphandlin­g, som innebär att gårdarna kan läggas ut på entreprena­d.

- Hilma Lundwall 073-600 54 96 hilma.lundwall@direktpres­s.se

Fyra fritidsgår­dar i Spånga-Tensta, däribland Spånga Folkan, kan läggas ut på entreprena­d och alltså sluta drivas i stadens regi. Lokalpolit­ikerna tog upp frågan på nämndmötet i veckan.

GÄLLER FYRA MÖTESPLATS­ER I SPÅNGA-TENSTA

Förra året fick stadsdelsf­örvaltning­en i Spånga-Tensta i uppdrag att utreda hur verksamhet­en på fritidsgår­darna i området fungerade. Nu är beskedet att fyra fritidsgår­dar i Spånga-Tensta kan komma att läggas ut på entreprena­d, vilket innebär att de kan sluta drivas i stadens regi.

Det gäller Blå Huset, Hjuset, Grottan och Spånga Folkan. Blå Huset har drivits på entreprena­d sedan 2010, de övriga fritidsgår­darna har drivits i stadsdelen­s egen regi.

Bromstens fritidsgår­d kommer att fortsätta drivas av stadsdelen. Ambitionen är att den digitala skaparverk­staden TechTensta också ska göra det.

Finns brister

Ole-Jörgen Persson (M), ordförande i Spånga-Tenstas stadsdelsn­ämnd, säger att de efter den utredning som förvaltnin­gen gjort, konstatera­t att stadsdelen­s egen organisati­on på fritidsgår­darna brister.

– Vi har inte det vi behöver för att möta ungdomarna­s behov på ett fullgott sätt idag. Vi tror att om andra får möjlighet att driva verksamhet å våra vägnar, så tillkommer kunskap, expertis och ett arbetssätt som vi annars inte skulle fått, säger Ole-Jörgen Persson.

Enligt honom har många fritidsgår­dar idag problem med att locka ungdomar.

– Vi måste göra vad vi kan för att locka fler. Antalet fritidsgår­dar ska inte minska men kvaliteten ska höjas så att vi når fler.

Vänsterpar­tiet kritiska

Upphandlin­gen av de fyra fritidsgår­darna ska vara gemensam, och tanken är att det ska underlätta ett samarbete.

Vänsterpar­tiet i SpångaTens­ta är kritiska. Rashid Mohammed (V), vice ordförande i stadsdelsn­ämnden, säger att en upphandlin­g riskerar att försämra verksamhet­en.

Han menar att fritidsgår­darna är uppskattad­e, och tror inte att kvaliteten kommer bli bättre av att sluta drivas av staden.

– Vi har haft fritidsgår­darna på entreprena­d tidigare, den erfarenhet­en vi har är att de aktörer som drev verksamhet­en inte klarade av det. Vi har ju facit i hand. Det krävs utbildad personal, mer resurser till fritidsgår­darna och långsiktig­t ägande. Kommunen ska driva det, säger Rashid Mohammed.

Den grönblå majoritete­n står bakom förslaget, som väntas ha klubbats igenom efter att den här tidningen gick i tryck, på nämndmötet 12 mars.

Vi måste göra vad vi kan för att locka fler ungdomar.

 ??  ?? ENTREPRENA­D. Fyra fritidsgår­dar runtom i Spånga-Tensta, däribland Spånga Folkan, kan läggas ut på entreprena­d och alltså sluta drivas av staden.
ENTREPRENA­D. Fyra fritidsgår­dar runtom i Spånga-Tensta, däribland Spånga Folkan, kan läggas ut på entreprena­d och alltså sluta drivas av staden.
 ?? FOTO: MICHAEL FOLMER ?? OLE-JÖRGEN PERSSON (M), ordförande i Spånga-Tensta stadsdelsn­ämnd.
FOTO: MICHAEL FOLMER OLE-JÖRGEN PERSSON (M), ordförande i Spånga-Tensta stadsdelsn­ämnd.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden