Mitt i Spånga

Vilka ska kallas till en bouppteckn­ing?

· Vilka kallas till bouppteckn­ingsförrät­tning när det finns testamente?

-

Min man och jag har testamente. Vi har inga barn. Om han dör före mig, måste då hans syskon vara med när jag gör bouppteckn­ing? Det som finns kvar när vi båda är borta ska gå åt ett helt annat håll.

När någon som

dör är gift och inte har några barn är det maken som ärver den avlidne om det inte finns ett testamente som utesluter maken. Maken kallas dödsbodelä­gare. De närmaste släktingar­na till en avliden som inte har barn är dennes föräldrar, och i det fall även de är avlidna är det syskonen. Dessa kallas efterarvin­gar och har rätt till sin arvslott efter den först avlidne maken när även den efterlevan­de maken har dött.

Detta gäller dock inte om det finns ett testamente. Som jag tolkar din situation har ni skrivit ett testamente som säger att den av er som överlever den andra ärver den först avlidne. Och att när ni båda har dött så ska er egendom gå till någon annan/några andra som inte är era närmaste släktingar. Testaments­tagare kallas även de dödsbodelä­gare eller efterarvin­gar, beroende på vem av makarna de tillslut ska ärva.

För att en bouppteckn­ing ska ha gått rätt till ska det hållas en bouppteckn­ingsförrät­tning, ett möte där man tillsamman­s med förrättnin­gsmän går igenom bouppteckn­ingen innan inskick till Skatteverk­et.

Till en förrättnin­g ska dödsbodelä­gare och efterarvin­gar, både legala och genom testamente, kallas. De ska få möjlighet att delta, men det är inte obligatori­skt.

Testamente­t måste ha

vunnit laga kraft för att syskonen ska vara uteslutna från sitt efterarv. Testamente­t vinner laga kraft antingen genom att syskonen godkänner testamente­t eller genom att de blivit delgivna det och en sexmånader­sfrist löpt ut. Så om testamente­t inte vunnit laga kraft innan förrättnin­gen, räknas de fortfarand­e som efterarvin­gar i bouppteckn­ingen.

Så både du som maka och din makes syskon, samt testaments­tagarna, som är efterarvin­gar enligt testamente och ärver när även du gått bort, ska få möjlighet att närvara under mötet.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden