Mitt i Spånga

Så kan överbliven skolmat köpas hem

- Ella Söderberg 073-600 69 31 ella.soderberg@direktpres­s.se

STOCKHOLM

För att minska andelen slängd mat i skolköket vill Socialdemo­kraterna i Stockholms stad att det ska gå att köpa maten efter skoldagen och ta med sig hem.

Tanken är att den så kallade klimatlåda­n ska kunna köpas av skolperson­al, elever och föräldrar, och bidra till både mindre matsvinn men också mindre stress för den som inte har tid att laga middag.

– Vi vet också att många elever är intressera­de av vad man rent praktiskt kan göra för att hjälpa till att klara klimatomst­ällningen, säger Emilia Bjuggren (S), opposition­sborgarråd.

Ska kosta 30 kronor Enligt Emilia Bjuggren vill man pröva förslaget som ett pilotproje­kt på en eller två skolor för att se hur det praktiskt kommer att fungera.

Klimatlåda­n är tänkt att kosta runt 30 kronor, för att bekosta råvarorna och arbetsinsa­tsen. Emilia Bjuggren poängterar att det inte är något staden ska tjäna pengar på, eftersom de inte får bedriva någon konkurrera­nde verksamhet.

Än så länge har de inte pratat med några skolor om förslaget, utan en motion ska läggas fram under nästa kommunfull­mäktige. Även om en majoritet tycker det är ett bra förslag kan det ändå dröja ett tag innan matlådorna blir till verklighet.

Ska göra bedömning Skolborgar­rådet Isabel Smedberg-Palmqvist (L) säger att det är viktigt att minska matsvinnet, men har inte sett förslaget än.

– När förslaget lämnats in så skickas det på remiss. Politiken tar sedan ställning till de remissvar som kommit in och gör en samlad bedömning av dessa, säger hon.

 ?? FOTO: KARIN NILSSON ?? MATSVINN. Opposition­sborgarråd­et Emilia Bjuggren (S) vill att det ska gå att köpa hem överbliven skolmat för att minska matsvinnet.
FOTO: KARIN NILSSON MATSVINN. Opposition­sborgarråd­et Emilia Bjuggren (S) vill att det ska gå att köpa hem överbliven skolmat för att minska matsvinnet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden