Mitt i Spånga

Så kan nya stadsdelen i Vinsta bli i framtiden

- Anne Lichtenste­in

Tusentals nya bostäder, arbetsplat­ser, skolor och torg. Det är den första planen för hur Vinsta kan komma att förvandlas de kommande åren. I veckan tog politikern­a ett första beslut i frågan.

5000 bostäder, både bostadsrät­ter och hyresrätte­r, 4 000 arbetsplat­ser, nya skolor, parker och torg. Det är den initiala planen för hur området vid Johannelun­ds tunnelbane­station och vidare upp genom Vinsta industriom­råde kan förvandlas i framtiden.

– Här är en yta som man kan få nytt liv i med både bostäder och lokalt näringsliv och som kopplar samman Hässelby och Vällingby, säger Joakim Larsson (M), stadsbyggn­adsborgarr­åd.

Vill öka tryggheten

På torsdag 19 mars, efter att den här tidningen gått i tryck, tog stadsbyggn­adsnämnden upp Start-PM:et för området, vilket är det första steget i en stadsbyggn­adsprocess. I det börjar en struktur för området, som sedan ska resultera i en detaljplan, att mejslas fram. Området i Vinsta som berörs är runt 70 hektar stort.

Stadens plan är att arbeta ihop med de befintliga verksamhet­er som finns i området.

– Man vill inte göra om samma misstag som man gjorde på 1960- och 70-talet när man byggde upp nya bostadsomr­åden utan arbetsplat­ser. Vi vill verkligen bygga in tryggheten i området och göra det till en trygg övergång mellan stadsdelar­na, säger Joakim Larsson.

Om ungefär ett år hoppas staden kunna starta med programsam­råd kring detaljplan­en och i slutet av 2021 eller början på 2022 hoppas man på ett godkännand­e av planen.

 ?? FOTO: ANDREAS ENBUSKE ?? NY PLAN. Det kan bli betydligt mer liv runt Johannelun­d och Vinsta de närmaste åren, om planen på bland annat 5 000 nya bostäder blir verklighet. Arkivbild.
FOTO: ANDREAS ENBUSKE NY PLAN. Det kan bli betydligt mer liv runt Johannelun­d och Vinsta de närmaste åren, om planen på bland annat 5 000 nya bostäder blir verklighet. Arkivbild.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden