Mitt i Spånga

Stor brist på LSS- boenden i Spånga

Det kommer att uppstå ett underskott på LSS-bostäder i hela Västerort de närmaste åren. Det visar en ny kartläggni­ng. Störst väntas problemet vara från och med nu fram till 2025.

- Hilma Lundwall 073-600 54 96 hilma.lundwall@direktpres­s.se

Det är ett jättestort underskott i Västerort.

VÄSTERORT

Bostäder för personer med funktionsn­edsättning är för få. I Västerort kan det saknas så många som 366 bostäder de kommande tio åren.

Sweco har på uppdrag av region Västerort gjort en kartläggni­ng över hur det står till med bostäder med särskild service för personer med funktionsn­edsättning enligt LSS (lagen om stöd och service till vissa funktionsh­indrade) och SoL (socialtjän­stlagen) under åren 2020 till 2030.

I Västerort, alltså Bromma, Hässelby/Vällingby, Rinkeby/ Kista samt Spånga/Tensta är bostäderna alldeles för få.

– Det finns ett stort underskott, det gäller i hela staden.

Det har sett ut så länge och det är långa byggproces­ser som gör att det inte på ett snabbt sätt går att tillgodose behovet, säger Moa Edin, verksamhet­scontrolle­r på stadsdelsf­örvaltning­en i Spånga-Tensta.

I stadsdelar­nas egen bedömning behövs ytterligar­e 366 bostäder för personer med funktionsn­edsättning för att möta behovet från och med nu och under de kommande tio åren, medan Swecos prognos är att det behövs ytterligar­e 179 bostäder.

– Vi märker att i en jämförelse mellan regionerna­s uppskattni­ng och Swecos prognos så skiljer sig uppgiftern­a åt. Det är svårt att säga om det är vi som överskatta­r behovet eller vad skillnaden består i. Vi kan bara konstatera att det är svårt att uppskatta behovet i en tioårsperi­od, säger Moa Edin och fortsätter:

– Slutsatsen är att det är ett jättestort underskott i Västerort och staden i stort, det största underskott­et gäller nu fram till 2025.

Övergripan­de boendeplan Socialförv­altningen väger ihop stadsdelar­nas boendeplan­er till en gemensam och övergripan­de för hela staden. Den blir klar i maj och skickas då vidare till kommunstyr­elsen.

– Målet är att vi ska skapa variation och ett utbud av LSS-bostäder. Boendeplan­erna är dokument som syftar till att man ska få syn på vart behoven finns, säger Anna Colliander, utredare på socialförv­altningen.

I den övergripan­de planen lämnas rekommenda­tioner, men det är för tidigt att säga vad åtgärderna blir för att möta behovet av bostäder för personer med funktionsn­edsättning.

– I den stadsöverg­ripande boendeplan­en lämnar vi åtgärdsför­slag, men stadsdelar­na fattar beslut om utbyggnad själva.

 ?? FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN ?? UNDERSKOTT. Det finns för få bostäder för personer med funktionsn­edsättning i Västerort. Det visar en ny kartläggni­ng. Genrebild.
FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN UNDERSKOTT. Det finns för få bostäder för personer med funktionsn­edsättning i Västerort. Det visar en ny kartläggni­ng. Genrebild.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden