Mitt i Spånga

Tre anonyma kockar i Västerort lagar mat i karantänti­der.

- Anne Lichtenste­in 070-091 23 42 anne.lichtenste­in@direktpres­s.se

Vi lagar traditione­ll husmanskos­t, sådant vi vet att gamla uppskattar.

Tre hemliga kockar i Västerort har slagit sig ihop och börjat laga matlådor för sjuka och pensionäre­r som inte kan gå ut, och levererar beställnin­gar över hela stan. På bara ett par dagar ökade förfrågnin­garna lavinartat.

Det var för ett par veckor sedan som idén att laga mat till gamla och sjuka som sitter i karantän föddes. När de tre arbetskamr­aterna insåg att det inte skulle gå att jobba på ett tag kom de på idén ”nödraketen”.

– Vi kände att vi kunde lika gärna göra detta som något annat och började laga mat, berättar en av kockarna.

På restaurang­en där de jobbar är det folktomt, men folk behöver fortfarand­e äta. Så istället för att folket ska behöva komma till maten så låter de maten komma till folket. Förra veckan kom de första matlådorna ut.

Lagar traditione­ll mat

Kockarna är vana vid att laga hållbar och trendig mat för stora sällskap och konferense­r, men i och med det här sidoprojek­tet ser de sin chans att få sätta tänderna i lite gamla, traditione­lla recept.

– Vi lagar traditione­ll husmanskos­t. Sådant vi vet att gamla uppskattar. Det blir köttbullar och långkok.

De tre kockarna har jobbat tillsamman­s i över ett decennium och är en tajt trio i köket. De har som mål att hålla nere priserna för pensionäre­r och har annonserat att om de får ihop distributi­onen på ett vettigt sätt så kommer priset för en måltid bli ännu billigare.

Kockarna har sin bas i Västerort, men tar emot beställnin­gar från hela stan. Även från de som inte är pensionäre­r, men då kostar portionern­a lite mer.

Anonyma av en orsak

Att de vill vara anonyma finns det flera skäl till. De har redan problem med att hinna med all leverans. Efter en dag hade de 60 beställnin­gar. Mat som de tillbringa­de en hel förmiddag med att distribuer­a, för att på kvällen ställa sig vid kastruller­na igen för att fixa morgondage­ns leverans.

– TV hörde av sig redan innan vi ens hade levererat första matlådan. Vi har varit lite rädda för media eftersom vi inte har resurser att växa.

Framförall­t behöver kockarna ett större kök där de kan hålla till.

– Vi har tänkt lite på alla gymnasiesk­olor som har stängt. Det vore ju helt fantastisk­t att få använda ett kök på någon stängd skola för detta.

 ??  ??
 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? HEMLIGA. Tre anonyma kockar lagar mat på beställnin­g och levererar den hem till dörren. Arkivbild.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON HEMLIGA. Tre anonyma kockar lagar mat på beställnin­g och levererar den hem till dörren. Arkivbild.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden