Mitt i Spånga

Så blir det lättare att plugga hemma

- Jonas Månsson jonas.mansson@direktpres­s.se

Tv:n, mobilen och datorn kan kännas lockande. Men det finns gott om tips på hur du kan motivera din tonåring som studerar hemifrån.

Beskedet att många gymnasiesk­olor ställer in de fysiska lektionern­a och låter eleverna studera på distans kan innebära att extra disciplin krävs. Hemma finns såklart fler störningsm­oment än i skolan.

Det menar Viktoria Sölen, studie- och yrkesvägle­dare vid Solna gymnasium.

Till föräldrar som är oroliga hur deras barn ska motiveras att plugga hemifrån har hon flera tips. Ett är att prata med sina barn om vad de behöver för stöd från föräldrarn­a för att studierna ska kunna klaras av.

– Men även att upprätthål­la en struktur. Det kan vara att se till att barnet går upp i vanlig tid, inte vänder på dygnet och att man gör ett schema där man även har med avbrott för måltider, säger Viktoria Sölen.

Viktoria Sölen påpekar även att delmål för pluggandet är att rekommende­ra. – Man kan prata med sitt barn om vad de vill uppnå och vad de har för mål med sina studier, säger hon.

Fixa en plats för studier Kanske är du en av dem som egentligen borde plugga matte nu men prokrastin­erar och läser lokaltidni­ngen istället? Ett bra tips kan i så fall vara att göra i ordning en speciell plats där du pluggar, menar Viktoria Sölen.

– Jag tror att det är bra att försöka göra en studiehörn­a och att man även lägger undan mobiler och andra distraktio­ner, säger hon.

Hon lyfter även vikten av att öppna för pauser, för både motion och dagsljus.

– Det är viktigt att komma ut och få motion och dagsljus. Speciellt om du är van med träning och det inte blir lika mycket nu. Det är bra för fysisk och psykisk hälsa, säger hon.

 ??  ?? Viktoria Sölen vid Solna gymnasium.
Viktoria Sölen vid Solna gymnasium.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden