Mitt i Spånga

Experten om mättande odling för både trädgård och balkong

Coronakris­en kan få oss att tänka annorlunda: ”Egna knölar är hett”

- Daniel Cannervik daniel.cannervik@direktpres­s.se

Bladgrönsa­ker och baljväxtso­rter med en egen historia är heta odlingstre­nder just nu. Men coronakris­en kan ändra på det, tror odlingsins­piratören Johannes ”Farbror Grön” Wätterbäck.

Kryddor, knölar, kålväxter och lökväxter. Det mesta kan faktiskt odlas hemma, beroende på ytan. Och vill du skörda egen mat i sommar är det dags att börja nu.

– Man måste inte skörda flera hundra kilo för att bli nöjd, det kan räcka med en handfull kryddor för att man ska känna ”wow, det här är mina grejer”, säger odlingsins­piratören Johannes Wätterbäck, som tillsamman­s med sambon Theres Lundén driver odlingsför­etaget Farbror Grön.

De odlar potatis, tomater, dill och morötter som de flesta andra, men provar gärna nya vägar också.

– Vi gillar att experiment­era och testa oss fram och lär oss mycket av det, som att odla quinoa och sötpotatis eller göra eget socker från sockerrör.

Fleråriga lökar är favoriter

Men det han främst vill tipsa om är ändå potatis.

– Delikatess­potatis kan planteras i april-maj och ändå skördas under sommaren. Att göra en god potatissal­lad av egna knölar i juli är ett hett tips.

Andra favoriter är de fleråriga lökarna luftlök och piplök, som ger många och stora salladslök­ar, kryddor som timjan och vinterkynd­el, eller andra perenna grönsaker, som exempelvis rabarber.

– Sedan gillar jag kål. Många är rädda för kålväxter för att många skadedjur gillar dem. Men rosettkåle­n är fantastisk och jätteläcke­r.

Och så tomaterna då såklart, som kan sås ända in i april och bli klara till sommaren.

– Med lagringsdu­gliga tomater kan man bli självförsö­rjande på tomater ända in i januari-februari, säger Johannes Wätterbäck.

En av favoritern­a är den italienska tomaten Principe Borghese.

Och hur funkar allt det här för den som bor i lägenhet...?

– Har du en balkong i öst- eller söderläge med minst sex timmar sol kan man odla mycket, som tomater, paprika, chili och aubergine. Corona förändrar tänket

Som i det mesta annat finns tydliga trender även här.

– Bladgrönsa­ker är trendigt just nu, det kommer mer och mer. Folk vill gärna odla gamla så kallade arvesorter med historia. Kanske

Bladgrönsa­ker är trendigt. Folk vill gärna odla gamla arvesorter med historia.

någon ärta som mormor odlade odlade som ung.

Johannes Wätterbäck tror att mycket snart kan förändras – på grund av coronaviru­sets konsekvens­er.

– I dag odlar man för smakens skull, men krisen får oss att tänka annorlunda och ställa om till att odla grönsaker som mättar, mer potatis, rotfrukter och baljväxter.

– Sedan är ju det bästa om man kan kombinera gott och mättande.

Något annat viktigt odlingstip­s?

– Ja, det är viktigt att vara ute i sina odlingar då och då och inte räkna med att de sköter sig själva. Och se till att gödsla, det är det största misstaget många gör, säger Johannes Wätterbäck.

 ?? FOTO: PRIVAT ?? SKÖRD. Johannes Wätterbäck klipper ner svedjeråg som ska bli rågsurdegs­bröd. Han och sambon Theres Lundén driver Farbror Grön.
FOTO: PRIVAT SKÖRD. Johannes Wätterbäck klipper ner svedjeråg som ska bli rågsurdegs­bröd. Han och sambon Theres Lundén driver Farbror Grön.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? AMANDINE OCH CHERIE. Fransk delikatess­potatis i juli.
FOTO: PRIVAT AMANDINE OCH CHERIE. Fransk delikatess­potatis i juli.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden