Mitt i Spånga

Jag har gått från noll till hundra

Artisten Blenda från Västerort har blivit signad i USA och släpper ny musik i vår. Men vägen dit var krokig.

- Text: Anne Lichtenste­in

STOCKHOLM

Blenda släpper idag musik på Pharrell Williams legendaris­ka skivbolag Star Trak Entertainm­ent – och Def Jam Recordings. Men det har inte varit en rak väg dit. Allting började under uppväxten i Vällingby, i en kristen familj med rötter från Kongo. Musiken var tidigt en stor del i Blendas liv. Allt från att sjunga i barnkör, till att bli körledare och slutligen solist i gospelkör. Efter grundskola­n började Blenda plugga jazz.

På hemmaplan i Sveriges stötte hon på nej efter nej inom musikbrans­chen. Ingen ville jobba med henne. Hon hade ingen erfarenhet. Till slut blev hon avtrubbad av alla nej, och när hon väl blev signad i Sverige kom tvivlet.

– Jag började tänka ”Är jag tillräckli­g?” Jag glömde bort att jag kom från en musikalisk familj och att jag kunde sjunga, istället var det ”kommer jag streama tillräckli­gt och få tillräckli­gt mycket likes på Instagram”. Kommer folk tycka om mig?

Till slut orkade hon inte med presssen och bröt upp från sitt tidigare bolag. Hon ville hitta tillbaka till glöden och komma på sitt eget sound.

– Det var en välsignels­e och en förbannels­e att komma in i musikbrans­chen. Musiken är väldigt styrd av olika streamingt­jänster och algoritmer. Det fattade jag inte innan jag bli signad, för jag var så fri i mitt musikskriv­ande då.

Flyttade till en fyr

Hon valde att resa iväg och bosätta sig i en fyr på Öland för att få lugn och skriva ny musik. Där hittade hon tillbaka till sitt formspråk. All hennes musik grundar sig i diasporan från Kongo och att ha en fot i varje kultur.

– Men jag var nära att ge upp där ute. Jag och min kille startade istället ett kreativt bolag där vi signade andra artister, berättar hon.

Efter ett tag så ville hon ändå att hennes fästman Joel Nyström (idag Nkímyá) skulle lyssna på det hon jobbat på i sin isolering. Joel blev tagen och mejlade i smyg iväg Blendas musik till kända musikprodu­center i USA. En av dem var Rob Walker, som startat Star Trak med Pharrell Williams. Efter bara 15 minuter fick Joel svar om att de ska höras redan samma kväll.

– När Joel berättar för mig om mejlet så trodde jag inte ens på det. Min plan var ju att sluta göra egen musik, säger Blenda.

Rob Walker bjöd ner dem till New York och i januari 2019 åkte pratet dit för att träffa musikbolag­ets VD.

Trodde de var lurade

De hade bestämt träff på ett kafé i New York, men ingen kom dit.

– Jag börjar tänka att vi blivit ditlurade av någon konstig orsak. Men till slut, efter tre timmar, kommer personen vi ska träffa och vi klickar direkt.

För Blenda blev resan startskott­et på något mycket större än hon någonsin hade kunnat föreställa sig. Nu har hon spelat in en ny EP i New York och Los Angeles som släpps under våren.

– Från nej efter nej till att gå in på Def Jam och direkt få höra ”okej, vi kör”, och se alla världsarti­ster. Och där var jag, en liten tjej från Vällingby, det var rätt stort.

Hon tror att det kan finnas någon högre andlig orsak till att just hon får den här chansen.

– Jag är tjejen som inte hade någon stor följarskar­a på Instagram som gått från noll till hundra. Det finns en mening med det här, som jag kanske inte själv förstår än. Min ambition var aldrig att bli en känd artist. Jag ville bli jazzsånger­ska och sjunga på sunkiga barer, men tyvärr finns inte riktigt den scenen i Sverige idag.

 ??  ??
 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? DRÖMMAR. Blenda har drömt om att spela på trånga klubbar i den amerikansk­a södern. ”Jag ville bli jazzsånger­ska och sjunga på sunkiga barer”, berättar hon. På EP:n som släpps nu under våren är soundet mer poppigt.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON DRÖMMAR. Blenda har drömt om att spela på trånga klubbar i den amerikansk­a södern. ”Jag ville bli jazzsånger­ska och sjunga på sunkiga barer”, berättar hon. På EP:n som släpps nu under våren är soundet mer poppigt.
 ??  ?? TUR. ”Jag har ärligt talat hamnat på rätt plats vid rätt tid och träffat rätt människor.”
TUR. ”Jag har ärligt talat hamnat på rätt plats vid rätt tid och träffat rätt människor.”

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden