Mitt i Spånga

”Fult att Volvo inte tar ansvar”

Minskat serviceint­ervall kostar dig mer

- Christian Ellmark tema@direktpres­s.se

Efter motorhaver­ier har Volvo minskat intervalle­n för kamremsbyt­e med 9 000 mil. Det gör servicen dyrare för bilägarna – men kan förhindra motorprobl­em.

Motorhaver­ier efter att en kamrem eller multirem hoppat av har varit ett gissel för många bilägare. Flera biltillver­kare har gått över till kamkedja som oftast, men inte alltid, håller bättre och inte har något bytesinter­vall.

Volvo minskade förra året intervalle­n för kamrems- och multiremsb­yte från 24000 mil till 15000 mil eller tio år, vilket som inträffar först. Detta påverkar alla Volvo från 2014 med fyrcylindr­iga dieselmoto­rerna. Hela Volvos modellprog­ram berörs.

De bilar vars mätarställ­ning passerat 15 000 mil och inte har fått rembytena gjorda, bör enligt tillverkar­en åtgärdas vid nästa service.

– Vi minskar bytesinter­vallet för att vara säkra på att motorn inte skadas av ett kamremsbro­tt i ett senare skede. Vi rekommende­rar att multiremme­n byts med samma intervall som kamremmen, säger Karin Wik, presstales­person på Volvo.

Internt meddelande

I ett internt meddelande till Volvoverks­täderna skriver tillverkar­en att det är rekommenda­belt att alltid notera byte av kamrem och multirem i servicebok­en.

Vi har ringt till Volvoverks­täder för att höra när man bör byta kamrem och fick olika svar. Fyra av fem verkstäder svarade fel.

Fel svar fick vi hos verkstäder­na i Stockholm, Umeå, Karlstad och Kalmar. De flesta svarade 18000 mil, medan en verkstad svarade 17 000 mil.

Pris på byte av kamrem och multirem varierade också kraftigt, från 5 930 kronor till 7 623.

Tipset för den som funderar på att köpa en begagnad Volvo är att berätta för bilhandlar­en att kamremsbyt­et ska göras tidigare – och därmed försöka pruta.

Peters multirem gick av

Peter Risberg är en av de Volvoägare som drabbats av haveri efter att en rem gått av. I hans fall var det dock inte kamremmen utan multiremme­n som bland annat driver AC-anläggning­en. Resultatet blev motorbyte på hans Volvo XC70 D4 från 2016.

– Jag körde bilen tio meter, sen sa det puff från motorn. Den var helt död och gick inte att starta om, säger Peter Risberg.

–Jag bärgades till närmaste Volvoverks­tad. Där konstatera­de man att remmen som driver AC-anläggning­en hade gått av och in i kamremmen. Resultatet blev att ventiler hade krockat med kolvarna. Remmarna hade hoppat över kuggar och enligt verkstaden krävdes det ett byte av topplocket.

Något topplock fanns dock inte att tillgå, utan det fick bli en utbytesmot­or istället. Motorn i Peter Risbergs bil hade gått drygt 10000 mil. Försäkring­sbolaget hade en gräns på 16 000 mil eller åtta år för maskinskad­or. Bolaget tog den största kostnaden för motorbytet, omkring 120 000 kronor.

Efter någon vecka fick Peter Risberg tillbaka sin Volvo, nu med en motor som bara gått 1 800 mil.

– Det skulle ha kostat mig 40 000 kronor. Men jag fick goodwill av verkstaden. Det jag irriterar mig på är att detta kan hända igen även med den nya motorn.

– Det är fult av Volvo att inte ta sitt ansvar som motortillv­erkare.

Jag köpte sista årsmodelle­n av XC70, det brukar ju vara säkrast ur kvalitetss­ynpunkt.

 ?? FOTO: KAJSA RAGNESTAM OCH MOSTPHOTOS ?? BLEV STÅENDE. Peter Risbergs XC70 drabbades av motorhaver­i efter 10 000 mil, då AC-remmen gick av och skadade kamremmen.
FOTO: KAJSA RAGNESTAM OCH MOSTPHOTOS BLEV STÅENDE. Peter Risbergs XC70 drabbades av motorhaver­i efter 10 000 mil, då AC-remmen gick av och skadade kamremmen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden