Mitt i Spånga

Vem har mest rätt till huset vid skilsmässa?

-

Jag vill skilja mig från min make. Jag äger ett hus tillsamman­s med min make, jag äger ena halva av huset och han den andra halvan. Måste jag flytta eller måste vi sälja huset och bo någon annanstans när vi skiljer oss?

Vid en bodelning vid skilsmässa finns det lagregler som kan följas vid behov av riktlinjer eller vid tvist. Men det är även möjligt att komma överens om vilken fördelning ni vill. Det är exempelvis vanligt att parterna vid en skilsmässa ordnar så att någon av parterna tar över bostaden eller att den säljs.

Ni kan välja vad som passar er bäst. Eftersom ni äger huset med varsin hälftendel är det inte någon som äger en större andel och av den anledninge­n kan anses ha större rätt på det sättet. Så antingen kommer ni överens om vem som tar över bostaden, eller så kanske ni väljer att sälja den och dela på intäkterna istället. Det är alltså inget krav att ni gör på det ena eller andra sättet.

Om ni däremot inte är överens finns det lagregler att ta stöd av. Om båda parterna gärna vill bo kvar finns det en regel om att den make som bäst behöver makarnas gemensamma bostad eller bohag har rätt att få denna egendom på sin lott, mot att den andra maken blir ersatt med andra medel.

Vid bedömninge­n av vem som anses ha bäst behov av bostaden tar man hänsyn till om den ena maken har möjlighet att hyra eller på annat sätt skaffa bostad på annat håll. Då får oftast den andra maken ta över den gemensamma bostaden.

Något annat som har betydelse är om det finns barn i äktenskape­t och den ena maken ensam får vårdnaden om dessa eller blir så kallad boförälder. Den av makarna som barnen ska bo hos anses i regel ha störst behov av bostaden. Andra faktorer att beakta vid behovspröv­ningen är makarnas ålder och hälsa samt avståndet till respektive arbetsplat­s.

Det finns alltså inga fastslagna regler om vem som ska bo kvar eller om en bostad ska säljas eller inte. Man får antingen komma överens om en lösning, och annars görs en behovsbedö­mning.

JURIDIK · Vid en skilsmässa finns en hel del att reda ut. Som hur huset ska delas.

Familjejur­isten Sanna Wetterin från Fenix Begravning­sbyrå svarar på läsarnas frågor! Har du en? Mejla: familj@direktpres­s.se

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden