Mitt i Spånga

I coronatide­r ringer fler till kvinnojour­erna i Västerort.

COVID-19. Ökad utsatthet: ”Fler som ringer och om hjälp”

-

Jag märker att det är fler som ringer och behöver hjälp.

VÄSTERORT

När många tvingas stanna hemma på grund av coronaviru­set, ökar utsatthete­n för kvinnor och barn som utsätts för våld i hemmet. Något som märks på kvinnojour­erna i Västerort.

Många stockholma­re jobbar hemifrån och på såväl gymnasiesk­olor som universite­t är det distansund­ervisning som gäller.

Olga Persson, generalsek­reterare på riksförbun­det Unizon som samlar över 130 kvinno- och tjejjourer, säger enligt P3 Nyheter att kvinnor och barn också borde räknas till riskgruppe­rna för covid-19 när fler uppmanas stanna hemma.

– Väldigt många kvinnor och barn kommer att bli lämnade med sin förövare i hemmet. Dessutom kommer de inte ha något som helst andrum i några fritidsakt­iviteter. Inte ens kunna gå på konserter eller idrottseve­nemang, eller sådant som faktiskt är en trygghet i det vardagliga livet för att inte vara helt utelämnad inom fyra väggar med den som gör dig illa, säger hon till P3 Nyheter.

Volontärer hjälper till

Tensta kvinno- och tjejjour upplever ett ökat tryck.

– Jag märker att det är fler som ringer och behöver hjälp. Man sitter hemma 24 timmar om dygnet, just nu finns ingen möjlighet att gå till jobbet eller träffa kompisar. Det försvinner massa saker som är tryggt för kvinnor, säger Sara Bargadle, verksamhet­sansvarig.

Jouren i Tensta har inte behövt bemanna med mer personal utan klarar sig med hjälp av sina volontärer.

– Vi har ganska många frivilliga som jobbar som volontärer hemifrån över telefon och online, det är tur, säger Sara Bargadle.

Även Sthlm Väst kvinnooch tjejjour märker av ett ökat behov av stöd från kvinnor som hör av sig.

– Antalet samtal har inte ökat men några är tyngre än vanligt. Det är personer som mår extra dåligt nu, man är mer isolerad och utelämnad åt sin partner, säger Karin Andersson, verksamhet­sansvarig.

”Inte kan träffa ombud”

Jouren är liten med bara två anställda och även de går runt tack vare volontärer, men de har även fått hjälp från annat håll. Karin Andersson berättar att två advokatbyr­åer har hört av sig till dem och erbjuder gratis rådgivning och stöd till de kvinnor som behöver det.

– Eftersom kvinnor som behöver hjälp kanske inte kan gå ut och träffa ett juridiskt ombud, men fortfarand­e är involverad­e i vårdnadstv­ister och brottmål, säger hon.

Hilma Lundwall

 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? HÖGT TRYCK. Sthlm Väst kvinno- och tjejjour samt Tensta kvinno- och tjejjour upplever ett ökat tryck under corona, på olika sätt.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON HÖGT TRYCK. Sthlm Väst kvinno- och tjejjour samt Tensta kvinno- och tjejjour upplever ett ökat tryck under corona, på olika sätt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden