Mitt i Spånga

Fristad servicehus ska avlasta vården.

- Emma Löf Hagström emma.hagstrom@direktpres­s.se

BROMSTEN

Under helgen pågick förberedel­serna för att öppna 100 vårdplatse­r i servicehus­et Fristad i Bromsten, som egentligen håller på att avvecklas. Tanken är att det hela ska avlasta den tungt belastade vården i spåren av coronaviru­set.

I slutet av förra året påbörjades en avveckling av Fristad servicehus i Bromsten, efter att lokalerna bedömdes som bristfälli­ga och rum stått tomma. Över 100 boende har successivt börjat flytta därifrån.

Med anledninge­n av spridninge­n av coronaviru­set frigör nu staden på uppdrag av Region Stockholm 100 vårdplatse­r serviceboe­ndet, och redan i veckan började patienter att flytta in.

”Lokalerna uppfyller krav”

Tanken är att Fristad ska avlasta befintlig sjukvård som är hårt belastad med anledning av det nya coronaviru­sets spridning.

– I den extrema situation vi nu befinner oss i måste hela samhället gå ihop och se över vilka resurser som finns och utnyttja dem till fullo. Bedömninge­n är att lokalerna fortfarand­e uppfyller de krav som behövs för att man tillfällig­t ska kunna vårda folk där på ett tryggt, säkert och bra sätt, säger ordförande i SpångaTens­tas stadsdelsn­ämnd, Ole Jörgen Persson (M).

Rekryterar lokalt

Förra helgen påbörjar stadsdelen arbetet med att rekrytera personal. Regionen ansvarar för arbetsledn­ingen, som sjukvårdsp­ersonal och liknande, medan stadsdelen ansvarar för omvårdnads­personalen.

– Vi har kallat personer som på något sätt redan finns i vårt system. Det är personer som vi vet har någon slags vårdutbild­ning, säger Ole-Jörgen Persson.

Fortfarand­e bor ungefär ett 40-tal personer på servicehus­et, som ska vara helt avvecklat till årsskiftet.

– Arbetet med att hitta bra boenden för de som måste flytta pågår fortfarand­e i en parallell process, säger OleJörgen Persson.

”Alla har testat negativt”

De som fortfarand­e bor kvar behöver dock inte vara oroliga för coronasmit­ta.

– Alla de som kommer komma för tillfällig vård på Fristad har testat negativt för coronaviru­set. Platserna kommer tas i bruk av personer som i normalfall­et skulle ha vårdats på sjukhus men som under rådande omständigh­eter inte kan vara kvar där, säger Ole-Jörgen Persson.

Under veckan färdigstäl­lde staden de 100 tillfällig­a vårdplatse­rna. Tills dess beräknades också en tillräckli­g personalst­yrka vara rekryterad.

Bedömninge­n är att lokalerna fortfarand­e uppfyller de krav som behövs.

 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? VÅRDPLATSE­R. 100 vårdplatse­r har öppnats i Fristad i Bromsten. Alla som kommer in för vård testas först för att inte vara coronasmit­tade.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON VÅRDPLATSE­R. 100 vårdplatse­r har öppnats i Fristad i Bromsten. Alla som kommer in för vård testas först för att inte vara coronasmit­tade.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden