Mitt i Spånga

Expert: Staten måste skjuta till

- Ella Söderberg ella.soderberg@direktpres­s.se

STOCKHOLM

Små marginaler och en snöbollsef­fekt leder till att många mindre företag ligger risigt till. Det menar Erik Sjölander, näringspol­itisk talesperso­n på Småföretag­arnas riksförbun­d.

Om frisören inte får några kunder kan man inte betala. Det kan gå jättefort och det blir en snöbollsef­fekt.

Erik Sjölander, näringspol­itisk talesperso­n på Småföretag­arnas Till skillnad från vid en riksförbun­d, lågkonjunk­tur så har folk beskriver coronakris­ens pengar, men går helt enkelt påverkan på det lokala näringsliv­et inte ut och handlar. som en totalkaÄve­n om lokalbor försöker tastrof. stötta företaget,

– Under till exempel sjunker intäkterna ett sportlov fort. kanske man – Om frisören tappar hälften inte får några av inkomsten kunder kan man på en vecka, nu inte betala hyran tappar man 90 till eller leverantör­er. 100 procent. Det Erik Sjölander. Det kan gå jättefort kommer inte en enda gäst och det blir en snöbollsef­fekt och inte en krona. Däremot av det hela, säger han. kommer det fakturor från leverantör­er och försäkring­sbolag, säger han.

Varför har många företag så små marginaler?

– De flesta priserna är redan väldigt pressade, man har inga stora marginaler att tjäna pengar på. Många företagare ser möjlighete­r och investerar i sådant man tror kan gynna företaget. Man skrapar ihop till det, och då blir det inte mycket pengar över.

Drabbar hårdare nu Jämfört med tidigare finanskris­er menar Erik Sjölander att coronakris­en drabbar småföretag­en hårdare jämfört med de stora.

Tips: Se över deklaratio­n Ett tips till småföretag­are är att se över sin preliminär­deklaratio­n, menar Erik Sjölander. Genom att göra en ny kan man fylla i att man har noll i vare sig inkomst eller vinst, för att slippa betala preliminär­skatten varje månad.

– Det man också kan göra, om man inte redan gjort det, är att dra ner på alla kostnader, förhandla med hyresvärde­n och se om det går att skjuta på kostnadern­a. Men staten måste skjuta till mer pengar för att stötta småföretag­arna.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden