Mitt i Spånga

En stor smäll, kunder är livrädda för smittan

MASSÖREN THERÉSE:

- Berättat för: Anton Kyhlbäck anton.kyhlback@direktpres­s.se

Vi är många småföretag­are som hamnar utanför stödpakete­n. Jag har inga anställda och ingen lokalhyra.

ROTEBRO

”Redan i februari började jag följa smittan, efter utbrottet i Kina. Jag kände på mig att det här kan påverka mitt företag. Jag hade kontakt med min kusin som är infektions­läkare, och kunde förbereda mig tidigt. Men det var omöjligt att förutse hur det skulle bli.

Jag gick ut med informatio­n till mina kunder. Förklarade att jag har fortsatt öppet och att alla utan förkylning­ssymptom är välkomna, samt förtydliga­nden runt rutiner kring hygien. Hygienruti­ner för en massör är alltid rigorösa, men nu behövde jag informera om dem.

Jag kände att jag var i framkant, att ”det här kan jag hantera”. Men sedan kom veckan då 500 personer inte fick vistas tillsamman­s. Från den 12 till 16 mars avbokades nästan alla mina uppdrag. Först var det företagen, vars anställda blev ombedda att jobba hemifrån, sedan mina privata kunder. Till slut hade 90 procent av mina säkra intäkter försvunnit.

Jag är i en bransch som har fått ta en stor smäll, precis som många i näringsliv­et. Många massörer har riktigt små företag och får det extra svårt. Kunder är livrädda för smittan, vågar inte komma till oss, och vi kan inte göra vårt jobb online.

Vi är många småföretag­are som hamnar utanför stödpakete­n. Jag har inga anställda och ingen lokalhyra. Jag får inga ”krislån” eftersom återbetaln­ingsförmåg­an inte anses finnas. Jag jobbade till 13 mars, så jag kan fakturera och få betalt i april. Men sen?

Det är också svårt om man blir sjuk eftersom reglerna är annorlunda för oss. Vi ska ha förstadags­intyg och har fler karensdaga­r. Om vi blir sjuka kan en utredning om ersättning ta månader från Försäkring­skassan, redan innan denna kris.

Samtidigt följer vi myndighete­rnas råd, och hittar nya sätt för att blicka framåt. Om situatione­n ser likadan ut i sommar – det vågar många inte ens tänka på. Men jag håller uppe hoppet. Hoppet att smittan ska minska, rädslan för kontakt ska minska och att vi inte glöms bort i allt det här.”

 ?? FOTO: ANTON KYHLBÄCK ?? Gör: Driver företaget 21 dagar - massage och wellness i Rotebro.
Småföretag­are sedan: 2015 då hon skolade om sig till massör efter 18 år i ITbransche­n.
FÖRBEREDD. Trots att massören Therése Gullberg förberedda sig tidigt så försvann nästan alla hennes uppdrag.
FOTO: ANTON KYHLBÄCK Gör: Driver företaget 21 dagar - massage och wellness i Rotebro. Småföretag­are sedan: 2015 då hon skolade om sig till massör efter 18 år i ITbransche­n. FÖRBEREDD. Trots att massören Therése Gullberg förberedda sig tidigt så försvann nästan alla hennes uppdrag.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden