Mitt i Spånga

Så satsar kyrkan digitalt i virustider – andakt online

- Hilma Lundwall hilma.lundwall@direktpres­s.se

SPÅNGA-KISTA

När kyrkor tvingas ställa in sina evenemang kan mångas andliga behov bli förbisett. Det vill Svenska kyrkans församling i Spånga-Kista råda bot på, och kör därför med digitala andakter.

Svenska kyrkans församling i Spånga-Kista har under coronatide­r börjat spela in och lägga ut andakter digitalt.

En andakt är en enklare variant av gudstjänst under vilken man läser några bibeltexte­r, ett par böner och sjunger någon psalm. Men det är ingen predikan.

– Idén föddes i samband med att vi såg att snart kommer människor inte kunna ta sig hit, vi har många äldre församling­smedlemmar till exempel. Men också när vi behövde stänga verksamhet­en temporärt. Det här är ett sätt att svara på människor andliga behov, säger Tuulia Sivapragas­am, präst i Spånga-Kista församling.

Några minuter långa

Det är hon, tillsamman­s med prästen Johanna Lindeke, diakoner och musiker som håller i andakterna.

– Många äldre får pyssla lite med att hitta in på olika sociala medier, och sedan är det något som man kan sysselsätt­a sig med under denna period, säger Tuulia Sivapragas­am.

Till en början sändes andakterna live på sociala medier, men på grund av teknisk trubbel har de sedan spelats in i förväg. Andakterna spelas in i en tagning för att skapa en känsla av att vara i nuet och är ungefär fem till sju minuter långa.

– Vi kommer hålla på åtminstone till och med den 3 april. Men med allt det här är det ju snabba beslut och vi får se hur framtiden blir, säger Tuulia Sivapragas­am.

 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? DIGITALT. Församling­en i Spånga-Kista vill nå sina medlemmar, bland annat har de spelat in andakter här i Spånga kyrka.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON DIGITALT. Församling­en i Spånga-Kista vill nå sina medlemmar, bland annat har de spelat in andakter här i Spånga kyrka.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden