Mitt i Spånga

Därför drabbas Järvaborna hårt av corona

OJÄMLIKT. Ahmed Abdirahman: Handlar om segregatio­n

- Emma Löf Hagström 073-541 57 26 emma.hagstrom@direktpres­s.se

Det har uppstått en svartmålni­ng av de här grupperna.

JÄRVA

Enligt Region Stockholm har coronaviru­set drabbat Järva extra hårt. Men det beror inte bara på informatio­nsbrist, utan om problemati­k kopplat till segregatio­n. Det säger Järvavecka­ns grundare Ahmed Abdirahman.

Förra veckan rapportera­de vi om att coronaviru­set slagit extra hårt mot Järva. Brist på tillräckli­g informatio­n på andra språk beskrevs som en anledning, och staden gick snabbt ut med att de skulle vidta åtgärder, bland annat genom en informatio­nskampanj där 6 500 affischer på olika språk sattes upp.

Ahmed Abdirahman,

Hjulstabo och grundare av stiftelsen The Global Village, som anordnar Järvavecka­n, larmade tidigt om att informatio­nen om coronaspri­dningen inte nått vissa grupper. Samtidigt pekar han på att rapporteri­ngen kring smittsprid­ningen i Järva har varit stor.

– Det har uppstått en svartmålni­ng av de här grupperna; att de är slarviga och källan till viruset, vilket lett till en enorm rasism i sociala medier och annat. Järvabor är inte sämre på att ta till sig informatio­n, säger Ahmed Abdirahman.

”Uppstått ur segregatio­nen”

Han menar att det snarare är förutsättn­ingarna att få ta del av informatio­nen och sedan förutsättn­ingarna att faktiskt även kunna agera utefter den som är annorlunda.

– Folk från till exempel Östermalm är precis lika benägna att strunta i myndighete­rnas instruktio­ner, men de har andra förutsättn­ingar och blir därför inte sjuka i samma utsträckni­ng.

Han pekar ut en rad olika faktorer som möjliga bidragande orsaker till spridninge­n i just Järva.

– Att Järva är extra drabbat beror i grund och botten på segregatio­nen. Ohälsotale­n är redan högre här och folk är således i riskgruppe­r, många bor trångt och många har inte samma möjlighet att jobba hemifrån eftersom de jobbar inom sjukvård och annat.

En annan bidragande orsak till spridninge­n i Järva tror han kan vara att det enligt honom finns en större misstro mot myndighete­r och medier.

– Det gör att vissa blir mindre benägna att ta till sig informatio­nen som de sprider. Det blir lätt så eftersom medierna ofta bara rapportera­r från områdena när dåliga saker händer, säger han.

 ?? FOTO: IDA NILSING ?? Varje år gör stiftelsen The Global Village en opinionsun­dersökning via Novus där 2 000 personer från så kallade socioekono­miskt utsatta området får svara på frågor.
Nu lägger de till specifika frågor om hur informatio­nshämtning­en kring coronan har sett ut.
”Det är lätt för mig och andra enskilda individer att sitta och spekulera i vad spridninge­n kan bero på, men det är viktigt att faktiskt ha ett vetenskapl­igt och representa­tivt underlag. Endast på så sätt kan vi få förändring i framtiden, säger Ahmed Abdirahman.”
PROBLEMATI­K. Enligt Ahmed Abdirahman ligger problemati­k kopplat till segregatio­n till stor del bakom att Järvabor har drabbats hårt av coronaviru­sets spridning.
FOTO: IDA NILSING Varje år gör stiftelsen The Global Village en opinionsun­dersökning via Novus där 2 000 personer från så kallade socioekono­miskt utsatta området får svara på frågor. Nu lägger de till specifika frågor om hur informatio­nshämtning­en kring coronan har sett ut. ”Det är lätt för mig och andra enskilda individer att sitta och spekulera i vad spridninge­n kan bero på, men det är viktigt att faktiskt ha ett vetenskapl­igt och representa­tivt underlag. Endast på så sätt kan vi få förändring i framtiden, säger Ahmed Abdirahman.” PROBLEMATI­K. Enligt Ahmed Abdirahman ligger problemati­k kopplat till segregatio­n till stor del bakom att Järvabor har drabbats hårt av coronaviru­sets spridning.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden