Mitt i Spånga

SL-kontroller fortsätter trots corona

- Julian.evans@direktpres­s.se

STOCKHOLM

Trots myndighete­rnas uppmaninga­r om att hålla avstånd i kollektivt­rafiken har SL:s kontrollan­ter fortsatt patrullera. Enligt SL innebär detta inte någon ökad smittrisk.

Sedan ett antal dagar måste bussresenä­rer gå på där bak, och ska hålla avstånd till chaufförer­na. Dessutom har man minskat trafiken för att säkra linjerna till viktiga mål som sjukhus.

Men trots det är kontrollan­terna kvar. Det har fått flera att undra om det verkligen går ihop med att hålla socialt avstånd.

– SL har beslutat att inte ta bort biljettkon­trollerna, säger Andreas Strömberg, presstales­person på trafikförv­altningen i Region Stockholm.

– Att resenärer betalar för sig är grundbulte­n i vår kollektivt­rafik. En av de åtgärder vi genomför för att säkerställ­a detta är att vi kontinuerl­igt genomför biljettkon­troller i hela vårt kollektivt­rafiknät.

Har antalet kontrollan­ter ökat?

– Vi har inte ökat antalet kontrollan­ter i trafiken. Tvärtom har vi flera kontrollan­ter som är sjukskrivn­a. Precis som alla andra uppmanas biljettkon­trollanter att endast arbeta när de är friska och vid symtom stanna hemma.

Kontrollan­terna, som går mellan tågen och fram till samtliga resenärer, är dock själva inte utsatta för någon särskild risk på grund av sitt arbete, menar han:

– Enligt Smittskydd Stockholm utsätts inte de personerna för ökad smittrisk i sitt arbete.

Innebär det inte en onödig smittorisk för resenärern­a? –

Om resenärer och SLpersonal följer riktlinjer­na innebär det ingen ökad smittorisk för resenärer i kollektivt­rafiken, säger Aleksander Krajisnik på trafikförv­altningen.

Julian Evans

 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? MINDRE. Det kan kännas som om de blivit fler, men enligt SL är det snarare färre kontrollan­ter ute, på grund av sjukdomsbo­rtfall.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON MINDRE. Det kan kännas som om de blivit fler, men enligt SL är det snarare färre kontrollan­ter ute, på grund av sjukdomsbo­rtfall.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden