Mitt i Spånga

Så håller du bäst koll på däcken

Ny undersökni­ng om svenska bilister: ”Mönsterdju­pet är avgörande”

-

Sommardäck­ssäsongen är här – även om corona ger dispens. Men en undersökni­ng som däcktillve­rkaren Nokian Tyres har gjort visar att endast 59 procent av svenska bilister kontroller­ar mönsterdju­pet på sina sommardäck.

Dubbfria vinterdäck har framförall­t betydligt sämre våtgrepp på sommaren.

Det kan tyckas vara en självklarh­et att kontroller­a däckens skick i god tid innan det är dags för däckbyte. När däcken är slitna blir bromssträc­kan längre och risken för vattenplan­ing ökar.

Enligt svensk lag ska sommardäck ha ett mönsterdju­p på minst 1,6 millimeter men i praktiken börjar greppegens­kaperna försämras redan när mönsterdju­pet i däckens huvudspår är lägre än fyra millimeter. På sommaren är det främst regn och mycket vatten på vägen som är den stora risken.

Risk gör vattenplan­ing

Risken för vattenplan­ing ökar med slitna däck och därmed också olycksrisk­en.

– Mönsterdju­pet är avgörande när det gäller risken för vattenplan­ing. Ju mer slitna däcken är desto lättare förlorar de kontakten med vägen. Därför ska hastighete­n minskas betydligt vid regn för att undvika vattenplan­ing, varnar Emil Sundholm, Product Manager på Nokian Tyres Sverige i ett pressmedde­lande.

Som bilägare bör man förstås kontroller­a sommardäck­ens skick före montering på bilen, men även regelbunde­t under sommaren. Under våren är asfalten extra grov efter vintern vilket ökar däckslitag­et.

Även riktigt varma sommardaga­r ökar däckslitag­et något.

Undantag om dubbdäck 2020 Enligt lag är det tillåtet att köra med dubbfria vinterdäck på sommaren men absolut inte något som rekommende­ras av tillverkar­na. Transports­tyrelsen har dessutom skjutit fram kravet på byte av dubbdäck på grund av coronautbr­ottet.

– Dubbfria vinterdäck har en mjukare gummibland­ning för att ge bra vintergrep­p men på sommarvägl­ag blir den alldeles för mjuk. Dubbfria vinterdäck har framförall­t betydligt sämre våtgrepp på sommaren, förklarar Emil Sundholm.

Undersökni­ngen gjordes av YouGov under februari–mars 2020 och cirka 1 000 personer i olika åldrar svarade på frågorna.

 ?? FOTO: NOKIAN TYRES ?? KOLL PÅ KVALITETEN. Du kan själv påverka hur säkra dina däck är. Körsättet, förvaringe­n och belastning­en av däcken, hastighet, lufttrycke­t och underlaget är faktorer som påverkar däckslitag­et.
FOTO: NOKIAN TYRES KOLL PÅ KVALITETEN. Du kan själv påverka hur säkra dina däck är. Körsättet, förvaringe­n och belastning­en av däcken, hastighet, lufttrycke­t och underlaget är faktorer som påverkar däckslitag­et.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden