Mitt i Spånga

Här är växterna rådjur ratar på kyrkogårda­rna

- Hilma Lundwall hilma.lundwall@direktpres­s.se

VÄSTERORT

Saboterade blomster på kyrkogårda­r är ingen ovanlig syn, det har besökare vid Spånga kyrka fått erfara det senaste. Men det är ingen elaking som står bakom, utan rådjur. Så hur gör man för att de inte ska käka på det man planterat?

När det började naggas på blommor på Spånga kyrkogård för ett tag sedan trodde somliga att det var tjuvar som härjat eller att kyrkan själva hade varit där och klippt i rosor, något vi nyligen rapportera­t om.

Men det visade sig att det är rådjur som äter på rosorna – så pass snyggt och prydligt att de ser avklippta ut. Så hur ska man tänka när man planterar växter på kyrkogårde­n?

Birgitta Linåker jobbar inom Svenska kyrkan, men är också trädgårdsi­ngenjör i grunden.

– Vi har levande begravning­splatser när det gäller naturen och djuren, det är likadant i hela Sverige. På en kyrkogård uppstår fina möten mellan människor men också mellan människor och djur och natur, säger hon.

Del av vardagen

Birgitta Linåker säger att det är en del av vardagen på en kyrkogård att man har rådjur, harar och fåglar som är där och käkar av olika saker.

– De välter ut vaser och dricker upp vattnet.

Enligt henne är det viktigt att informera om och skapa kunskap kring varför djuren är där, vilka växter de äter och vilka de avstår och hur man kan tänka kring det.

– Rosor, tulpaner och penséer tycker de om. Men olika lökväxter som påskliljor och pingstlilj­or tycker de inte om, säger Birgitta Linåker.

Man kan även strö tvålflingo­r i rabatten, det doftar starkt och då väljer rådjuren att gå därifrån.

 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? KÄKAR BLOMMOR. Rådjur gillar rosor men däremot inte påskliljor.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON KÄKAR BLOMMOR. Rådjur gillar rosor men däremot inte påskliljor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden