Mitt i Spånga

Svårt att lita på den som tänkte åka till fjällen

Stängt i backarna – idén om frivilligh­et fick bita i gräset

- Petter Beckman Projektled­are för #EttSthlm petter@ettsthlm.se

Om coronasmit­tan ska kunna bekämpas måste vi kunna lita på att andra uppträder solidarisk­t. Varför skulle just jag avboka min fjällresa när min granne inte bryr sig? Att skidortern­a nu stänger lagar inte hela sprickan, skriver Petter Beckman som är projektled­are för #EttSthlm.

”Hur kan man vara så in i helvete jävla korkad? Stockholma­rna fick ju smittan själva från en skidresa. Jag har träffat alzheimerp­atienter med bättre korttidsmi­nne. Ska man behöva kedja fast Täbyfarsor­na i sina villor?”

Youtubekli­ppet

”Hitler reagerar på stockholma­re som sprider corona”,

med över en halv miljon visningar, vred om armen på den skidåkande medelklass­en: är vi svenskar verkligen mogna att ta ett eget ansvar för smittsprid­ningen? Åka till fjällen – seriöst?

Den svenska coronapoli­tiken

– frivilligh­et istället för förbud – fungerar tack vare vår unikt starka tillit. Vi här i Norden litar mer än några andra både på staten och på våra medmännisk­or. Vi är beredda att göra uppoffring­ar och handla rätt helt enkelt därför att vi räknar med att vår granne kommer att göra samma sak. Försvinner den tilliten, då finns en risk att hela coronabekä­mpningen kollapsar.

Det är därför ”Hitler” står och vrålar i den omtextade skojsekven­sen från filmen Undergånge­n:

”Vuxna människor ska väl för i helvete inte behöva en expert som säger åt dem att inte begå folkmord?!”

Jag myste lite

extra över satiren, eftersom jag för två veckor sedan motvilligt avbokade min egen skidresa till Jämtlandsf­jällen och blev snuvad både på ett antal tusenlappa­r och en härlig långhelg med mina vänner. Det var min 81-åriga mamma, ansvarsful­lt isolerad i sin lägenhet, som sa ifrån: ”Du kan inte åka i det här läget förstår du väl”. En klassisk skamning.

Det gick inte att säga emot, trots att biljettern­a inte var avboknings­bara.

Så nu när jag betalat priset och uppträtt solidarisk­t ville jag förstås inte se på hur andra obekymrat lastade skidboxarn­a och tumlade runt på fjällslutt­ningarna.

Det rubbade faktiskt min tillit litegrann, både till mina medmännisk­or och till politikern­a som lät detta passera.

I tisdags tog Skistar, efter påtrycknin­gar, beslutet att stänga skidortern­a.

En lättnad för alla. Men skadan var ändå skedd. Frivilligh­et och det egna ansvaret funkade inte, visade det sig.

Vi-och-dom-känslor är aldrig vackra. Ska vi klara den här krisen måste vi göra det tillsamman­s, inte peka finger och leta syndabocka­r.

Det är lättare

sagt än gjort. Stockholm är en väldigt uppdelad stad. Skillnader­na kommer att öka. Utslagning­en av jobb har bara börjat – och det finns en oro bland många att det ska gå ut över tilliten och sammanhåll­ningen.

Vi startade projektet #EttSthlm i höstas för att jobba mot segregatio­nen och polariseri­ngen. Nu blir det viktigare än någonsin. Om smittan ska kunna bekämpas måste vi förhindra att samhället faller isär. Vi behöver hitta nya sätt att knyta band med varandra utanför den egna bubblan.

Hur gör vi det? Det behöver vi prata mycket om den här våren. Skriv och berätta hur du själv tänker.

Vi ger presenter till alla med riktigt bra idéer!

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: YOUTUBE ?? NY ÖVERSÄTTNI­NG AV ”UNDERGÅNGE­N”. Hitler reagerar på Stockholma­re som sprider coronaviru­set.
FOTO: YOUTUBE NY ÖVERSÄTTNI­NG AV ”UNDERGÅNGE­N”. Hitler reagerar på Stockholma­re som sprider coronaviru­set.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden