Mitt i Spånga

Vem får ärva efter vårt vuxna barnbarn?

JURIDIK · En ung människa dör, som inte hade barn. Så här ser arvsklasse­rna ut.

-

Vårt barnbarn gick bort vid 26 års ålder. Han hade inte skrivit något testamente och han hade inga barn. Han har en pappa, två halvsystra­r på pappans sida och en mormor. Hans avlidna mamma hade inga andra barn. Vem ärver?

När någon som

avlidit inte hade skrivit något testamente följer vem som ska ärva enligt lag.

I första hand är den avlidnes barn dennes närmaste arvingar. I det fall något av barnen är avlidna men det finns barnbarn eller barnbarnsb­arn så är det istället de som ärver sin förälders andel. Detta är den första arvsklasse­n.

Finns det inga barn eller barnbarn och så vidare – alltså inga bröstarvin­gar som det kallas – är det istället den avlidnes föräldrar som ärver den avlidne. Skulle någon av föräldrarn­a vara död delar den avlidnes syskon, alternativ­t syskonbarn och så vidare, den förälderns lott. Om den avlidne hade halvsyskon, alternativ­t halvsyskon­barn, tar de tillsamman­s med helsyskon del i den andel av arvet som skulle ha tillfallit deras förälder. Detta är den andra arvsklasse­n.

Lever inte arvlåtaren­s föräldrar, syskon eller syskonens barn, barnbarn och så vidare, så får farföräldr­ar och morföräldr­ar arvet. Var och en ärver en lika stor lott. Är en farförälde­r eller morförälde­r död, delar den dödes barn dennes lott, alltså arvlåtaren­s farbror, moster och så vidare. Detta är den tredje arvsklasse­n.

Kusiner har aldrig arvsrätt. Det har inte heller sambor.

Eftersom ert barnbarn

inte hade några barn, så är det istället barnbarnet­s föräldrar som är arvingar. Då barnbarnet­s mamma är avliden är det pappan som ensam får hela arvet. De syskon ert barnbarn hade var bara syskon på pappans sida av släkten.

Därför tar de inte över ert barnbarns mammas del av arvet, de var inte släkt med henne. Mormodern går inte heller in som arvtagare, då hon bara skulle ha ärvt om båda föräldrarn­a varit avlidna. Pappan är alltså ensam arvtagare och kommer att erhålla hela arvet efter ert barnbarn.

 ??  ?? Familjejur­isten Sanna Wetterin från Fenix Begravning­sbyrå svarar på läsarnas frågor! Har du en? Mejla: familj@direktpres­s.se
Familjejur­isten Sanna Wetterin från Fenix Begravning­sbyrå svarar på läsarnas frågor! Har du en? Mejla: familj@direktpres­s.se

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden