Mitt i Spånga

Bara ett bibliotek i Västerort är öppet för besök.

- Ella Söderberg ella.soderbergd­irektpress.se

I januari förra året stängde den sociala livsmedels­butiken Matmission­en i Veddesta. Nu är de tillbaka igen, men denna gång i Jakobsberg.

Klockan närmar sig tolv och butikschef­en Tove Larsson och hennes kolleger är i full gång med att packa upp leveranser­na, innan Matmission­en i Jakobsberg öppnar för dagen.

Butiken drivs av Stadsmissi­onen, och tanken med konceptet är att personer som lever i ekonomisk utsatthet ska kunna köpa mat till ett reducerat pris. Vem som helst får handla i butiken, men har man ett särskilt medlemskap (se faktaruta) får man handla för en tredjedel eller mindre av ordinarie pris.

Fram tills januari förra året låg Matmission­en i Veddesta, men på grund av ett rivningsko­ntrakt var de tvungna att stänga. Det ledde till att många tidigare kunder har vänt sig till den enda kvarvarand­e butiken i Stockholm, den i Hägerstens­åsen. Fram tills nu.

För den första april slog

Matmission­en i Jakobsberg upp portarna. Butiken når man genom att gå genom ingången till Myrornas butik i centrumet.

Tove Larsson är nöjd.

– Vi har fått jättebra respons, innan åkte folk häromkring till vår andra butik i Hägersten, så de tycker bara det är positivt att vi öppnat.

Kommer in färre varor

Hon jämför med den tidigare butiken i Veddesta och säger att rätt många tidigare medlemmar kommer tillbaka nu. Samtidigt påverkas de likt de flesta andra butiker i Stockholm av coronaepid­emin.

– Vi har sett att det är ett lite mindre inflöde av varor. Vi ska också ha personer som arbetsträn­ar i butiken och på lagret, men det går lite trögt med den biten också på grund av den rådande situatione­n, säger Tove Larsson.

Butiken får leveranser donerade till sig varje dag från både livsmedels­butiker, leverantör­er och grossister. På hyllorna står lite buckliga förpacknin­gar med linser, och i kylen creme fraiche med kort datum.

Inne på lagret står pallar med kolsyrat vatten och tandkräm. Matmission­en kör också ut mat till verksamhet­er i Stockholm som arbetar med att hjälpa barnfamilj­er, hemlösa och andra som har det svårare i samhället.

Tove Larsson säger att man ser ett stort behov av att erbjuda livsmedel till ett billigare pris. Bara dagen innan kom en kund in och berättade att han skulle bli arbetslös då företaget där han varit anställd gått i konkurs på grund av epidemin.

– Vi får indikation­er och vittnesmål om att många befinner sig i en svår ekonomisk situation. Det här är ett bra koncept, vi tar hand som matsvinn, och når en målgrupp som får chans att äta bättre mat.

Vi når en målgrupp som får chans att äta bättre mat.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden